Реклама / Ads
0| 4940 |18.11.2014 СВЯТ

Четирима души бяха убити при нападение срещу синагога в Йерусалим

.
Двама палестинци, въоръжени с пистолет и брадви, убиха четирима израелци и раниха шестима в синагога в Йерусалим. Това е поредна атака на палестинци в източния арабски сектор на града, но първата толкова сериозна срещу синагога в ултраортодоксалния квартал "Хар Ноф". Нападателите са застреляни.
 

Палестинската групировка "Хамас" приветства смъртоносната атака, като каза, че тя е отговор на убийството на мъченика Юсуф Рамуни. Става дума за шофьора в Източен Йерусалим, който беше намерен обесен в автобуса си. Според израелската полиция причина за смъртта е самоубийство, но според колеги на шофьора той е бил убит.

 

Министър-председателят Бенямин Нетаняху заплаши, че Израел ще отвърне сурово на нападението. Израел обяви, че ще облекчи контрола върху носенето на оръжия за самозащита още днес, предаде АФП. Изявлението на министъра на обществената сигурност Ицхак Ахаронович дойде няколко часа след смъртоносната атака, съобщи БНР.

 

Отговорност за нападението поеха Бригадите Абу Али Мустафа, военното крило на Народния фронт за освобождение на Палестина. Палестинският президент Махмуд Абас осъди нападението.

 

Американският държавен секретар Джон Кери и върховният комисар на Европейския съюз за външната политика Федерика Могерини осъдиха атаката срещу синагогата и я нарекоха "терор".

 

Да имаме този вид действия, които са резултат от подстрекаване, от призивите за дни на гняв, просто от безотговорност, е неприемливо. Така че палестинското ръководство трябва да осъди това и да започне да прави сериозни стъпки за ограничаването на всякакъв вид подстрекаване, което идва от техните думи, от думите на други хора, и да покаже лидерство, което да промени посоката, в която върви този регион, каза Кери по време на визита в Лондон.

 

Това просто няма място в човешкото поведение, добави Кери.

 

България осъжда остро атентата срещу синагога и религиозно училище в Йерусалим, довел до човешки жертви, пише в изявление на външното ни министерство. Посочва се, че такава агресия нанася тежки щети върху междуетническите и междурелигиозните отношения между двете страни. Министерството на външните работи призовава Израел и палестинците да положат всички усилия за овладяване на напрежението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5362 |09.11.2014 Петима ядрени инженери са убити край Дамаск . 1| 6575 |21.08.2014 Терористите взеха нови четирима за заложници . 16| 6746 |06.08.2014 Ужас в Донбас -убити над 1400, ранени над 4000 . 1| 5883 |03.08.2014 22 души убити при сблъсъци на летището в Триполи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads