Реклама / Ads
9| 5964 |21.03.2023 СВЯТ

Държавният департамент на САЩ за посещението на Си Дзинпин в Москва

.
Антъни Блинкен
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че официалното посещение на китайския президент Си Дзинпин в Москва показва, че Китай подготвя „дипломатическо прикритие“ за предполагаеми руски престъпления в Украйна. Думите на ръководителя на Държавния департамент цитира CNN.
 

„Посещението на председателя Си в Русия, дни след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на президента Путин, показва, че Китай не се чувства отговорен да изправи Кремъл пред правосъдието за зверствата, извършени в Украйна, и вместо да ги осъди, той би предпочел да осигури дипломатическо прикритие за Русия да продължи да извършва престъпления“, каза Блинкен, говорейки в Държавния департамент.


Блинкен коментира и инициативата на Китай "за политическо решение на украинската криза". Той отбеляза, че предложенията на Пекин включват елементи, които подкрепят Съединените щати, но всякакви призиви за прекратяване на огъня без изтегляне на руските войски от Украйна "би означавало подкрепа за ратификацията на руското завоевание".


„Едно примирие сега без дългосрочно решение би позволило на президента Путин да си почине и да превъоръжи войските си и след това да поднови войната в по-благоприятно време за Русия. Светът не трябва да се заблуждава от руска тактика, подкрепяна от Китай или която и да е друга страна, за замразяване на войната при свои собствени условия“, добави Блинкен .


На 20 март започна държавното посещение на Си Дзинпин в Русия, което ще продължи до 22 март.


На 17 март Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, заявявайки, че той е лично отговорен за факта, че децата са били насилствено депортирани от окупираните територии на Украйна в Русия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3402 |19.03.2023 Реакции след посещението на Путин в Мариупол. Украинците осъдиха визитата му. Нарекоха го ”международен престъпник” . 2| 5184 |23.02.2023 Мощна експлозия в Киев по време на посещението на испанския премиер . 1| 3841 |02.11.2018 Тръмп гласи говорителката на Държавния департамент за посланик в ООН . 0| 4011 |12.01.2018 Тръмп отмени посещението си в Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads