Реклама / Ads
2| 13523 |21.12.2010 СВЯТ

Дейли телеграф: Лукашенко – последният европейски диктатор

.
Александър Лукашенко
Беларуският лидер в съветски стил Александър Лукашенко брутално потуши бунта след изборите и потвърди репутацията си на последния европейски диктатор.
 

Това отбелязва британският "Дейли телеграф". Хиляди полицаи с палки яростно разпръснаха опозиционния протест в беларуската столица в неделя вечерта. След като избирателната комисия на Беларус обяви Лукашенко за победител в президентските избори с почти 80%, той отправи предизвикателно послание към опозицията.

В Беларус няма да има революция.Това, което се случи в неделя в Минск, бе чист бандитизъм, подчерта Лукашенко, цитиран от вестника.

Държавният глава, който е на власт от 1994 г. насам, настояваше, че изборите са били честни, но международните наблюдатели и опозицията не споделиха това негово мнение.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обяви, че преброяването на гласовете не е било според демократичните стандарти. Европейският съюз и САЩ също изразиха остри критики, коментира изданието.

Frognews. bg припомня, че Министерството на външните работи на България осъди политическото насилие в Република Беларус. Министерството призовава властите в страната да освободят задържаните активисти на демократичната опозиция и участниците в мирния протест, и да се въздържат от по-нататъшна употреба на сила срещу мирни демонстрации. 

„Със съжаление и загриженост наблюдаваме политическата ситуация след приключването на президентските избори в Република Беларус на 19 декември 2010 г., при която беларуските власти използваха сила срещу демонстрантите, в това число и срещу лидери на опозицията. Споделяме разочарованието, изразено от Върховния представител на ЕС баронеса Катрин Аштън, че положителните тенденции в политическия живот на Република Беларус не получиха потвърждение в следизборната нощ“, се посочва в изявлението на МвнР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5234 |04.09.2010 Журналист, пишещ срещу Лукашенко, открит мъртъв . 3| 6187 |22.06.2010 Лукашенко спря руския газ, иска 217 млн. долара . 2| 6967 |18.03.2010 Европейски компании търгуват с уреди за мъчение . 3| 5124 |15.02.2010 Сънди телеграф: Крахът на еврото е неизбежен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads