Реклама / Ads
5| 5085 |15.11.2022 СВЯТ

Си Дзинпин и Байдън: Няма да допуснем използване на ядрено оръжие в Украйна и да бъде заплашван света

.
Си Дзинпин и Джордж Байдън
Недопустимо е използването на ядрени оръжия в Украйна, както и да се отправя заплахи към света. Това заявиха по време на разговора си китайският президент Си Дзинпин и американският му колега Джо Байдън. Двамата се срещнаха на индонезийския остров Бали преди срещата на върха на Г-20. Ридерите на двете водещи икономики в света бяха категорични, че между тях ”студена война” няма да има, а само диалог и равноправни отношения.
 

Политиката на американските власти да насаждат американската демокрация в света, като я противопоставят на ”авторитарните режими” на други страни, вече е остаряла. Това заяви китайският президент Си Дзинпин на среща с президента на САЩ Джо Байдън, съобщих световни агенции.

 

Си Дзинпин поясни, че Китайската комунистическа партия е ангажирана със защитата на човешките права. "Нашата демокрация има китайски характеристики", подчерта той.

 

Според президента на КНР "нито една държава в света няма идеална демократична система". "Винаги има нужда от развитие и оптимизация", добави той.


Си Дзинпин подчерта, че Пекин е готов чрез диалог да разреши различията с Вашингтон, породени от различията между двете страни. "Това обаче може да стане само на равноправна основа", заключи той.

 

Байдън нарече разговора с китайския лидер открит и честен. Той поясни, че Си Дзинпин е „такъв, какъвто винаги е бил – конкретен и прям“, но в същото време готов на компромис по някои важни въпроси. Запитан от репортери за възможна студена война между САЩ и Китай по въпроса с Тайван, Байдън каза: „Абсолютно съм сигурен, че няма да има нова "студена война".

 

Не мисля, че ще има непосредствени опити от страна на Китай да нахлуе в Тайван. Байдън е бил категоричен, че САЩ ще търся решаването на проблема с Тайван по мирен път. „Убеден съм, че Си Дзинпин разбра точно за какво говоря“, добави Байдън.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4785 |16.10.2022 Си Дзинпин тръгна към нов мандат с реч за COVID-19, Хонконг и Тайван . 0| 2989 |16.09.2022 Мълния удари хърватски самолет, няма пострадали . 0| 4784 |26.07.2022 Няма да подкрепим Швеция и Финландия за НАТО, докато не изпълнят ангажиментите си, отсече Ердоган . 0| 4064 |10.07.2022 Протестиращите в Шри Ланка обявиха, че няма да напуснат правителствените резиденции, докато президентът и премиерът не подадат оставки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads