Реклама / Ads
1| 6339 |28.10.2014 СВЯТ

Екзекутирана иранка дари органите си

.
Рейхане Джабари
Иранката, екзекутирана преди дни заради убийството на изнасилвач, е оставила предсмъртно съобщение до майка си, в което моли органите й да бъдат дарени за трансплантация на нуждаещи се хора, пише английското издание "Дейли Телеграф".
 

26-годишната Рейхане Джабари е записала гласово съобщение до майка си преди да бъде обесена в събота, след като прекара 7 години в затвора.

 

Тя беше осъдена на смърт за убийството на служител на Вътрешното министерство на Иран, когото според думите й е намушкала при самозащита, когато той я е нападнал и се е опитал да я изнасили.

 

Малко след смъртта й ирански активисти разпространиха превод на съобщение, което според тях жената е оставила до майка си. По думите им съобщението е записано на 1 април 2014 г.

 

В съобщението, което е определено като последната й воля, иранката моли майка си да се увери, че след смъртта й органите й ще бъдат дарени на нуждаещи се от трансплантация хора.

 

В посланието си тя казва: "Не искам да гния в земята. Не искам очите ми или младото ми сърце да се превърнат в прах".

 

"Измоли веднага след като ме обесят сърцето, бъбреците, очите, костите ми и всичко останало, което може да бъде трансплантирано, да бъде дадено като подарък на някой, който се нуждае от тях", моли Рейхане.

 

Тя говори още за процеса и за събитието довело до смъртното й наказание: "През онази зловеща нощ аз трябваше да бъда тази, която да бъде убита".

 

"Тялото ми щеше да бъде изхвърлено в някой ъгъл на града, а след няколко дни полицията щеше да те заведе в моргата, където да го разпознаеш и да научиш, че съм била и изнасилена", продължава младата жена.

 

Съдбата обаче решава друго "с онзи проклет удар". "Вместо тялото ми да бъде захвърлено настрани, се намерих в затвора Евин с неговите самотни килии, а после в гробоподобния затвор Shahr-e Ray. Но остави се на съдбата и не се оплаквай! Ти по-добре знаеш, че смъртта не е краят на живота", казва още Рейхане.

 

"Скъпа, добросърдечна Шолех, в отвъдния свят двете с теб ще осъждаме, а други ще са обвиняемите. Нека видим какво иска Бог. Искам да те прегръщам до сетния си дъх. Обичам те", завършва съобщението си Рейхане Джабари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6169 |24.09.2014 Земетресение от 6,2 удари Чили и Аржентина . 3| 7006 |18.09.2014 Австралия удари „Ислямска държава” . 34| 9178 |10.09.2014 Шойгу удари по масата: Украйна е виновна за малайзийския самолет . 0| 5671 |12.05.2014 4,9 по Рихтер удари Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads