Реклама / Ads
2| 4590 |09.12.2009 СВЯТ

ЕНП дискутира световната криза

.
Днес в бившата германска столица и днешен център за световни конгресни прояви Бон завършиха традиционните “Работни дни на групата на ЕНП”, които предшестват конгреса на Народната партия.
 

Участие във форума, който се състоя на 8 и 9 декември, взеха и евродепутати от ПП ГЕРБ, водени от българския външен министър Румяна Желева, както и председателят на младежката организация Моника Панайотова.

Три бяха основните теми, върху които са дискутирали депутатите от ЕНП през тези два работни дни: "Осигуряването на успешно излизане от кризата, изграждането на етични, отговорни и трайни финансови системи на бъдещето и заздравяване на социалната пазарна икономика", "Да помогнем за политическата и икономическата интеграция и социалната кохезия в новите страни- членки" и "Срещата по климата в Копенхаген- насоки на ЕНП за повишаване перспективата за сключване на глобален договор за климата".

По думите на председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Джоузеф Дoул усилията на Европейската народна партия са насочени към обикновените хора, които изпитват на гърба си отражението на кризата- голяма безработица и безпаричие. Евродепутатът не скри задоволството си от това, че Европейският съюз играе решаваща роля в борбата с климатичните промени и за по- голяма енергийна независимост и изрази надежда, че на срещата в Копенхаген ще бъде подписано глобално споразумение до 2020 година.

Участие в дискусиите днес взе и българският външен министър Румяна Желева, която направи своето експозе в панела, озаглавенп "Да помогнем на политическата и икономическата интеграция и социалната кохезия в новите страни- членки".

Министър Желева изтъкна, че разглежданата тема е от изключителна важност за успеха на европейския проект- проект, който излиза далеч от рамките на обикновената икономическа интеграция и има огромно въздействие върху ролята на Европейския съюз като глобален играч. "Ако трябва да се извлече есенцията на разглеждания въпрос, то това е философията на солидарността", допълни тя.

В изказването си министър Желева подчерта, че за нея е голяма чест да бъде номинирана за еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и решаването на кризи. И увери участниците във форума, че ако бъде одобрена от ЕП през януари 2010 г., ще изпълнява тези задължения с голяма отговорност.

"Европейският съюз трябва да помага на по-слабо развитите страни да превъзмогнат сегашния тежък период . Ако кризата се управлява зле, регионите ще продължат да страдат от нея и резултатът ще е само един - евроскептицизъм, от който ще загубим всички ние", каза още Румяна Желева.

В заключение номинираният български еврокомисар подчерта, че Европейският съюз трябва да продължи да следва твърдо линията на кохезионната си политика и да се подсигури с необходимите финансови инструменти за бъдещето.

Румяна Желева има и още една номиниция - за заместник председател на Европейската народна партия. Дали ще бъде избрана, ще стане ясно утре, на започващия в Бон конгрес на ЕНП. За тогава е насрочен изборът на 10- те заместника на бъдещия председател на най- голямата политическа формация в Европа, който по всяка вероятност отново ще се казва Вилфрид Мартенс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5267 |09.12.2009 Кипър може да окаже натиск върху Турция . 3| 5191 |09.12.2009 ЕС отложи членството на Македония . 2| 4939 |08.12.2009 Взривове разтърсиха Багдад, над 100 загинали . 1| 4798 |08.12.2009 Новите еврокомисари на първа среща с Барозу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads