0|
6303
|20.10.2014
СВЯТ
Епидемията ебола тръгнала от месо от прилеп
Заразено месо от прилеп, ловуван като дивеч в Африка, е причина на епидемията от ебола, пише британският в. "Индипендънт". През декември 2013 г. двегодишно дете от село в югоизточната част на Гвинея е станало първата жертва на епидемията, след като се е заразило с ебола от уловен от семейството му плодов прилеп, чието месо било използвано за храна.
В Африка е широко разпространена търговията с месо от диви животни, включително различни видове маймуни и прилепи. Смята се, че тази търговия, особено хващането и убиването на заразени животни, е била в основата и на други епидемии от ебола в миналото. Според Световната здравна организация "се смята, че плодовите прилепи са естествен гостоприемник на вируса ебола".
Сегашната епидемия, отнела живота на хиляди хора и стигнала до различни части на света, води до призиви за забрана на ловуването, продажбата и яденето на месо от диви животни.
При евентуална забрана на тази дейност, чийто размери са огромни, вероятно ще продължи да се извършва, само че нелегално. Според Центъра за международно изследване на горите всяка година в басейна на Конго в Африка се изяждат пет милиона тона месо от диви животни.
Изследователи, анкетирали жители на Гана, са установили, че повечето местни хора не са запознати с опасностите, които крие ловуването и яденето на месо от диви животни. Затова учените смятат, че трябва да се положат усилия за образоване на хората, които се занимават с тази дейност.
Сегашната епидемия, отнела живота на хиляди хора и стигнала до различни части на света, води до призиви за забрана на ловуването, продажбата и яденето на месо от диви животни.
При евентуална забрана на тази дейност, чийто размери са огромни, вероятно ще продължи да се извършва, само че нелегално. Според Центъра за международно изследване на горите всяка година в басейна на Конго в Африка се изяждат пет милиона тона месо от диви животни.
Изследователи, анкетирали жители на Гана, са установили, че повечето местни хора не са запознати с опасностите, които крие ловуването и яденето на месо от диви животни. Затова учените смятат, че трябва да се положат усилия за образоване на хората, които се занимават с тази дейност.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads