Реклама / Ads
0| 3539 |16.03.2023 НОВИНИ

Ердоган: Близо 50 хил. души загинаха при трусовете в Турция

.
Близо 50 хил. души загинаха при жестоките земетресения в Турция на 6 февруари. Трусове с магнитуд 7,7 и 7,6 удариха 11 провинции - Адана, Адияман, Диарбекир, Елазиг, Хатай, Газиантеп, Кахраманмарас, Килис, Малатия, Османие и Шанлиурфа. Повече от 13.5 млн. души в Турция са сред засегнатите от трагедията, съобщи извънредната среща на върха на Организацията на тюркските държави (ОТД) в Анкара, цитиран от Анадолската информационна агенция.
 

Ердоган заяви, че първо тюркските държави са се отзовали на призивите за помощ. 


"Нашата любима нация никога няма да забрави вашата подкрепа“, каза Ердоган при откриването на извънредната среща.


Темата на събитието бе "Управление при бедствия и извънредни ситуации и хуманитарна помощ". Лидерите обсъдиха многостранното сътрудничество и механизмите за координация в борбата с бедствията.


OTS, по-рано наричан Тюркски съвет, е международна организация, включваща видни независими тюркски държави, които работят заедно, за да издигнат отношенията и съюза помежду си.


Нейни членове са Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан. Унгария, Туркменистан и Турската република Северен Кипър (ТРСК) имат статут на наблюдатели.


Ердоган каза, че организацията е предприела важни стъпки за увеличаване на търговската и икономическата интеграция по време на миналогодишната среща на върха в Узбекистан.


Президентът каза, че вярва, че Организацията на тюркските държави ще поеме "стратегическа роля“ в гарантирането на енергийната сигурност, както и в развитието на регионалните транспортни и вериги за доставки.


Относно продължаващата руско-украинска война Ердоган каза, че Турция ще продължи да полага усилия да върне страните на масата за преговори. Държавникът поддържал "редовен контакт" с руския президент Владимир Путин и украинския държавник Володимир Зеленски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3045 |15.03.2023 ЕС близо до сделка за 2 млрд. евро за доставка на боеприпаси за Украйна . 1| 18338 |14.03.2023 От 1-ви април НОИ преизчислява пенсиите на близо 336 хил. работещи пенсионери . 2| 3145 |11.03.2023 МВР иззе близо 13 кг марихуана . 17| 3160 |10.03.2023 Орбан: Третата световна война била близо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads