Реклама / Ads
4| 3051 |15.03.2023 НОВИНИ

ЕС близо до сделка за 2 млрд. евро за доставка на боеприпаси за Украйна

.
Постоянните представители на държавите в ЕС се срещат тази сутрин, за да обсъдят предложение за доставка и съвместно снабдяване с боеприпаси на Украйна, твърдят дипломати. Според плана страните от ЕС (с изключение на неутралните) и Норвегия ще купуват съвместно боеприпаси за Киев.
 

Според плана, с който разполагат от брюкселското издание "Politico", 1 милиард евро са предназначени за частично възстановяване на разходите на страни, които могат незабавно да дарят боеприпаси на Украйна от собствените си запаси. Други 1 милиард евро ще бъдат обединени за съвместна доставка на нови боеприпаси.


На този фон еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон тръгна на обиколка в 11 държави на блока, за да се срещне с представители на отбранителната индустрия у нас и да се ”увери”, че могат да увеличат много бързо своя производствен капацитет. Днес Бретон е на посещение в България и Словакия. 


Европейският механизъм за мир – фонд, финансиран от страните от ЕС – се използва за частично възстановяване на разходите на правителствата, които са дарили танкове или други оръжия. Но съвместните поръчки за Украйна – предложени за първи път от Естония по време на срещата на върха на ЕС през февруари – отиват една крачка напред. Ако споразумението между държавите в ЕС бъде прието, това ще бележи обрат в политиката на блока, който сега е склонен да купува съвместно оръжия и боеприпаси за Украйна. 


Идеята е, че като обединят парите и направят една голяма поръчка, а не десетки малки отделни, страните от ЕС могат да договорят по-ниски цени и по-изгодни договори с доставчици на оръжие.


Съгласно плана Европейската агенция по отбрана, създадена да подпомага координирането на усилията за сигурност на страните от ЕС, може да бъде натоварена със задачата да помага при съвместната поръчка. Някои дипломати предупредиха за потенциалните проблеми, които биха могли да възникнат от предоставянето на такива правомощия, посочвайки проблемите на ЕС, когато се стигна до преговори за договори за ваксини.


Друг вариант, споменат в документите, е държавите от ЕС да водят преговорите, при условие че поне три държави трябва да работят заедно и да не създават конкурентни поръчки, които повишават цените.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3041 |14.03.2023 И заради Украйна ”военният бюджет” на ЕС стана 8 млрд. евро . 1| 3041 |14.03.2023 Пазарната оценка на глобалните финансови компании се стопи с 465 млрд. щ. долара . 1| 18344 |14.03.2023 От 1-ви април НОИ преизчислява пенсиите на близо 336 хил. работещи пенсионери . 4| 2898 |13.03.2023 Русия удължава ”зърнената сделка” с 60 дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads