Реклама / Ads
61| 9576 |11.12.2010 СВЯТ

Евреите да емигрират?

.
Антисемитските прояви в Холандия зачестяват. В тази връзка бившият еврокомисар Фриц Болкенщайн предложи евреите да емигрират. А Амстердам реши да пусне по улиците инспектори, преоблечени като евреи...
 

"Аз разбирам Болкенщайн. Той осъжда един проблем, който е толкова голям, че не може повече да бъде отричан. Само че, Болкенщайн не предлага рецепта за решаването на проблема" - казва амстердамският равин Мено тен Бринк по телевизията по повод съвета на своя сънародник Фриц Болкенщайн към еврейската общност в Холандия.

"Не евреите, а мароканците да си ходят!"

"За ортодоксалните евреи, които лесно се разпознават по облеклото, трябва да е ясно, че пред тях няма бъдеще в Холандия" - това беше заявил бившият еврокомисар. Затова било препоръчително да посъветват децата си да емигрират в Израел или в Америка. Причината за този апел, според Болкенщайн, е в увеличаващия се отявлен антисемитизъм, проявяван предимно от марокански имигранти, чийто брой в последните години нарасвал.

Тези изявления на Болкенщайн предизвикаха огромно възмущение. С предизвикателна реакция се прояви и известният десен популист Герт Вилдерс, който обяви в Туитър, че не ортодоксалните евреи трябва да си вървят, а мароканците! Шефката на фракцията на зелените в парламента Фемке Халсема дори обяви, че Болкенщайн си е загубил разсъдъка, а Йоб Коен - лидер на содциалдемократическата фракция и бивш главен кмет на Амстердам каза, че бившият еврокомисар е "хванал грешния влак", защото никога не трябвало страхливо да се бяга от проблемите.

Еврейската общност обаче реагира със спокойна въздържаност. Повечето от тях оценяват думите на Болкенщайн не като истински призив за емигриране, а като предупреждение и апел към политиците най-сетне да предприемат нещо.

Според израелския информационен и документален център броят на антисемитските прояви се е увеличил през последната година с 55%. Силни колебания в данните обаче всеки път се предизвиквали от актуалното развитие на Близкоизточния конфликт. Когато събитията там не са особено драматични, кривата на регистрираните антисемитски прояви започва да сочи надолу.

И сред холандците има мнозина антисемити

Най-чест обект на нападения са ортодоксалните евреи от имигрантските квартали на Амстердам като например Слотерфаарт. Там е нещо обичайно те да бъдат пресрещани по улиците от марокански младежи, които ги обиждат и унижават. За да бъдат разкривани тези нападения, Амстердам дори смята да праща по улиците така наречените "фалшиви евреи" - преоблечени инспектори, които да залавят на "местопрестъплението" извършителите.

Все пак не само мароканските имигранти са виновни за растящия антисемитизъм. Израелският документационен център е изследвал множество електронни съобщения и писма с антисемитско съдържание и е установил, че близо половината от тях са писани от чисти холандци на преклонна възраст. За да не се стига в бъдеще до нови антисемитски изстъпления, някои политици предлагат, Холокоста да стане задължителна част от обучението по история във всички училища, също както и посещението на бивши концентрационни лагери. (ДВ)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5514 |11.12.2010 Уикилийкс: Папата е срещу Турция в ЕС . 0| 5037 |10.12.2010 Оправдаха групата укривала Ратко Младич . 0| 4754 |10.12.2010 Медведев иска втори мандат . 0| 5017 |10.12.2010 ЕК поиска отмяна на визите за САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads