Реклама / Ads
0| 3773 |09.03.2020 СВЯТ

Европарламентът премести заседанието си заради коронавируса

.
Eвропейският парламент ще приеме тази седмица резолюция, в която се предвижда да призове за по-добра защита на фондовете на ЕС от злоупотреби. Това показва дневният ред на предстоящото заседание на евродепутатите, които се събират извънредно в Брюксел, вместо в Страсбург, заради обстановката с разпространението на COVID-19.
 

ЕП обсъди въпроса с еврофондовете през януари заради разследването срещу премиера на Чехия Андрей Бабиш. В края на февруари група евродепутати пътуваха до Прага, за да се запознаят на място със случая, преди да гласуват резолюцията. Те бяха приети от домакините на равнище заместник-министри, предаде БТА.

 

Тази вечер евродепутатите ще се произнесат по предложението на Европейската комисия за промени в общностното законодателство за защита на природата. Комисията представи миналата седмица т. нар. "закон за климата", с който предлага усилията за постигане на по-чиста икономика до 2030 г. да бъдат удвоени.

Утре ЕП ще обсъди обстановката с разпространението на заболяването Ковид-19.

 

Значително увеличение на броя на заболелите в следващите седмици би засегнало дълбоко здравеопазването, икономиката и обществения живот, отчитат евродепутатите.

Също във вторник те ще обсъдят искането на Окръжния съд във Варшава за снемане на имунитета на Ги Верхофстат заради негово изказване в пленарната зала от 2017 година. В посоченото изказване Верхофстат определя като "фашисти" участници в проява за независимостта на Полша, като един от тези граждани се е почувствал обиден и е внесъл жалба в съда. В четвъртък ЕП ще приеме резолюция, като се предвижда да отхвърли искането с обяснението, че заявленията на Верхофстат са част от изпълнението на служебните му задължения, затова попадат в обхвата на неговия имунитет на евродепутат.


В сряда ЕП ще оцени обстановката по границата между Гърция и Турция след решението на Анкара да улесни движението на мигранти към ЕС. В същия ден евродепутатите ще обсъдят неуспеха на Европейския съвет на 20-21 февруари да постигне споразумение по бюджета на ЕС до 2027 година. /НЖ/

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4584 |12.06.2019 Тръмп иска да премести 2000 американски войници от Германия в Полша . 1| 3587 |02.11.2018 Остров Закинтос се е преместил с 5 см, а не с 3 см . 0| 4803 |23.05.2018 Европарламентът обмисля санкции срещу Facebook . 1| 6385 |06.07.2017 Европарламентът призова за спиране на преговорите за членство на Турция в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads