Реклама / Ads
0| 3473 |01.12.2022 СВЯТ

Европол арестува 41 души за продажба на опасно конско месо

.
Операцията, разработена съвместно от Европол и Испанската гражданска гвардия (Guardia Civil), беше насочена към незаконната продажба на конско месо, негодно за консумация.

Престъпната мрежа е свързана с редица престъпления, включително измами с храни, пране на пари и документни измами.

Непроследимото месо е било продавано на испанския, но също и на белгийския, германския и италианския пазар.

 

Разследването разкри голяма престъпна мрежа, която е променяла проследяването на конското месо чрез фалшифициране на документи за прехвърляне и идентификация. По време на оперативните действия националните органи арестуваха 35 лица, включително ръководителите на мрежата, и се насочиха към 6 дружества, свързани с престъпната организация. По време на обиските в Испания властите иззеха половин тон конско месо, негодно за консумация.

 

Активното международно сътрудничество, подпомогнато от Европол, даде възможност за разбиване на престъпната схема, като белгийската федерална полиция извърши още 6 ареста. Заподозрените, участващи в престъпната мрежа, са имали различни функции: от тези, които са клали животните без необходимия контрол, до лицата, занимаващи се с транспорта, ветеринарните лекари, предоставящи фалшиви документи, и месарските предприятия, които са продавали негодното за консумация месо, допълва БГНЕС.

 

Злоупотребата с животни генерира милиони незаконни печалби

 

Заподозрените са придобивали коне от цяла Испания безплатно или като са плащали до 100 евро на животно. Поради няколко фактора тези животни не са били предназначени за пазара на храни и потенциалната незаконна печалба е била значителна. След като лидерът на престъпната мрежа се сдобива с достатъчно животни, за да задейства незаконната схема, през 2019 г. те създават цялостен обект за експлоатация на добитък и започват да изнасят месото за други европейски пазари.

Испанските полицаи нахлули в тайните съоръжения и открили 80 коня, които били малтретирани и страдали от различни заболявания поради липсата на ветеринарен контрол.

 

Тази липса на надзор е представлявала значителен риск за развитието на зоонозни заболявания, предавани на хората. Освен това животните са понасяли лоши условия в помещенията за добитък, липса на храна и вода, както и постоянни стресови ситуации по време на транспортирането. Дори една-единствена незаконна пратка генерирала 35 000 евро за превозвачите, като оборота от логистична гледна точка се оценявал на 4,5 млн. евро.

 

Престъпната мрежа превръща калта в диаманти: отписаните коне, които струват само по 100 евро всеки, генерират незаконни печалби от около 1,5 млн. евро. 

Европол координираше оперативните дейности, улесняваше обмена на информация и предоставяше аналитична подкрепа на националните правоприлагащи органи. По време на дните на действие Европол изпрати експерти в Белгия и Испания, които в реално време сверяваха оперативната информация с базите данни и предоставяха насоки на разследващите на място.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2986 |26.11.2022 Над 150 жени са арестувани в Истанбул по време на протест срещу насилието . 0| 3149 |20.09.2022 Размирици в Иран след смъртта на жена, арестувана заради небрежно сложен хиджаб . 0| 3237 |08.09.2022 Арестуван е и вторият нападател от Канада . 1| 2897 |20.08.2022 Арестуваха бившия главен прокурор на Мексико заради злоупотреби при разследване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads