Реклама / Ads
5| 5332 |02.09.2013 СВЯТ

Франция желае Сърбия да е следващата страна в ЕС

.
Франция желае Сърбия да бъде следващата страна, която да влезе в Европейския съюз, заяви днес в Белград френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен на съвместна пресконференция със сръбския премиер Ивица Дачич.
 

Дачич и Репантен се съгласиха, че Франция и Сърбия имат изключително добри политически отношения и искат да задълбочат сътрудничеството в областта на икономиката, отбраната, правосъдието, полицията и културата.

"Трябва да направим всичко, за да установим отново отношения, отговарящи на традиционното приятелство между Сърбия и Франция", каза сръбският премиер.

Репантен добави, че Франция наистина трябва да засили присъствието си в Сърбия. "Радваме се на завръщането на Франция тук", каза френският министър. Той припомни, че след тазгодишната среща на президентите на двете страни Франсоа Оланд реши да назначи за специален представител за Балканите Ален Ришар, който ще има задачата да съдейства за задълбочаване на отношенията със Сърбия, на първо място в областта на икономиката, предадоха "Танюг" и БТА.

Министърът заяви, че Франция ще продължи да подкрепя европейската интеграция на Сърбия, и предложи всестранна помощ от Франция. Той подчерта, че Сърбия трябва да продължи вътрешните реформи в политически, икономически и институционален план.

Той посочи, че почти 80 френски предприятия присъстват в Сърбия и участват в създаването на 10 000 работни места, и подчерта, че е важно да бъде подобрен бизнес климатът, за да се привлекат нови инвеститори и се подобри имиджът на Сърбия в чужбина.

С посещението си в Белград френският министър по европейските въпроси започва балканска обиколка, в която са включени и Черна гора и Косово. В интервю за сръбския вестник "Политика" той заяви, че с тази обиколка иска да покаже намерението на Франция отново и напълно да се ангажира в балканския регион и да допринесе за неговия просперитет и пътя му към Европейския съюз.

"Ще посетя Белград, Подгорица и Прищина, за да информирам за нашето завръщане в този регион и да припомня за нашето застъпване за вашата европейска перспектива, да подчертая желанието ни да ви помогнем по пътя към Европейския съюз", подчерта Репантен в интервюто.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6433 |30.08.2013 Франция атакува Сирия след сряда, Германия няма да участва . 3| 8483 |09.04.2013 Загиналите от клането в Сърбия станаха 14 . 1| 4973 |03.04.2013 Преговорите между Сърбия и Косово - отново без успех . 4| 5988 |27.02.2013 Франция ни върна самонастанили се граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads