Реклама / Ads
0| 4940 |09.06.2010 СВЯТ

Германия лобира за НАТО

.
Щаб-квартирата на НАТО може да бъде преместена от Брюксел в Бон заради политическата нестабилност в Белгия, съобщава днес белгийска преса.
 

Според публикациите Германия активно лобира да приюти на своя територия централата на Алианса, като предлага по-изгодни условия в сравнение с тези за строителството на ново здание в белгийската столица.

Андре Флао, бивш военен министър на Белгия , е потвърдил пред вестник “Хет Лаатсте Нюз”, че в НАТО циркулират подобни идеи. Но е категоричен, че в този случай Германия се възползва от политическите проблеми на Белгия, за да прокара свои икономически и финансови интереси.

В момента Белгия все по-категорично върви към предсрочни парламентарни избори през юни. Това съвпада с времето, когато страната трябва да поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на 2010 г. До тук се стигна, след като правителството на Ив Льотерм подаде оставка в средата на април след оттеглянето на Фламандската либерална партия от управляващата коалиция.

След оставката на Льотерм крал Албер II поиска от вицепремиера Дидие Райндер да намери компромисно решение. Райндер, обаче, помоли да бъде освободен от тази отговорност и Албер II беше принуден да приеме оставката на Льотерм и правителството му.

Основния аргумент на германците бил, че вместо да харчи стотици милиони за строителството на новия си комплекс в Брюксел, Алеансът може да използва съществуващите в Бон сгради на бившето правителство на ФРГ, които останаха празни след обединението на Германия. След като правителството на обединена Германия се мести от Бон в Берлин, там са освободени цял комплекс безопасни и готови за експлоатация сгради, които германските власти са готови да предоставят безплатно.

Решението да се изгради нова щаб-квартира на НАТО в Брюксел датира от 2004 г., като Белгия предоставя терена, а Алиансът поема разходите за строителството. В ситуация, която глобалната финансова криза не е избегнала и НАТО, се поставя въпросът за намаляване на административните разходи. Както констатира българският премиер Бойко Борисов при посещението на генералния секретар на Алианса в София, бюджетът на организацията бил по-съкратен и от нашия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5061 |26.05.2010 Касянов лобира за Ходорковски, нямало доказателства . 5| 4717 |15.05.2010 Меркел затегна коланите в Германия . 0| 4907 |07.05.2010 Германия се смили над потъваща Гърция със заем от 22 млрд. евро . 9| 5684 |29.03.2010 Меркел отряза Ердоган за турски школа в Германия, против Турция в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads