Реклама / Ads
0| 5262 |19.11.2010 СВЯТ

Германия очаква терористични атаки

.
Според министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер германските власти следят за заплахи от терористична атака, подобна на онази, при която загинаха над 160 души в индийския град Мумбай през 2008 година.
 

В изявление по телевизията министърът посочи, че властите се подготвят главно за опасност от терористи, идващи от чужбина, които извършват нападение скоро след пристигането си, без предупреждение. По думите на Мезиер те се очаква да извършат терористичния акт в сграда или на обществено място с ясното съзнание, че може да не оживеят.

Вчера световните медии разпространиха информацията, че терористичната групировка „Ал-Кайда“ планира да прехвърли група терористи на територията на Европа през Обединените арабски емирства и Индия за подготовка на терористични акции. Предполага се, че те ще извършат терористични актове около коледните празници.

Специалните служби на САЩ са съобщили на колегите си в Германия, че група от двама или четирима терористи ще се прехвърлят в Германия и може би във Великобритания по заповед на ръководителите на „Ал-Кайда“. Според информацията целта на тази група е организиране на терористични акции по време на коледните празници. Все още не е установено кои са тези лица.

В края на октомври в поместен в екстремистки сайтове видеоклип американският говорител на „Ал Кайда“ Адам Гадан призова живеещите на Запад мюсюлмани да извършат нападения в САЩ и Европа. Гадан насочи призива си към мюсюлманите, които по думите му „живеят маргинализирани в мизерни предградия в Париж, Лондон и Детройт, както и дошлите в Америка или Европа да следват или да изкарват хляба си“.
„Към мюсюлманските братя, които живеят в страните от коалицията на ционистите и кръстоносците – знайте, че джихадът е дълг. Имате възможността да нападнете водачите на неверниците на собствената им земя“, заяви Гадан, за чието залавяне САЩ са обявили награда от един милион долара.

Цитирайки анонимни източници от службите за сигурност, германският таблоид „Билд“ съобщава днес, че полицията вече издирва двама индийски и двама пакистански ислямистки бунтовници, за които вече се предполага, че са на територията на Федералната република.

Вчера обстановката нажежиха и съобщенията за подозрителен пакет с предполагаемо взривно устройство, който е трябвало да пътува от Намибия до Мюнхен. Първоначално беше съобщеное ,че при проверката на багажа на пътниците на самолета е била открита бомба. Взривното устройство било намерено в куфар на международното летище във Виндхук. Куфарът е трябвало да бъде качен в товарното отделение на самолет на „Еър Берлин” за Мюнхен.

Днес министърът на вътрешните работи заяви, че подозрителният пакет, открит вчера в Намибия в самолет, заминаващ за Германия, не е бил взривно устройство, а само имитация на бомба, която американците направили, за да се провери бдителността на летищните власти. Той уточни, че пакетът не е съдържал експлозиви и че нито за момент не е била застрашена сигурността на пътниците в самолета.

Засилените мерки за сигурност в Германия заради опасност от терористични атаки най-вероятно ще останат в сила до края на годината. До момента заплахата от атака никога не е била толкова голяма, заяви директорът на федералната полиция Матиас Зеегер в интервю за вестник „Билд”. „По-скалата от 0 до 10 – опасността от атентат в момента е 9”, посочва полицейският шеф. В същото време той подчертава, че няма причина за паника.

Заради засилените мерки за сигурност полицаите в Германия няма да получат отпуски до края на годината. Райнер Вент, председател на полицейския синдикат, заяви пред „Нойе Оснабрюкер цайтунг“, че планираните отпуски на много полицаи през следващите няколко седмици ще бъдат отменени. Вент допълва, че държавата се намира пред най-голямото предизвикателство в следвоенната си история.

Особено по време на коледните пазари трябва да сме подготвени за нападение във всеки един момент“, предупреждава той. Затова на коледните панаири на територията на цяла Германия ще бъдат разположени повече полицаи. „Заплахата за цивилното население не е ограничена само в най-големите градове като Берлин, Хамбург и Мюнхен“, твърди Вент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5941 |17.11.2010 Нови терористични нападения застрашават Германия . 0| 4797 |21.10.2010 Над 1000 потенциални атентатори живеят в Германия . 1| 5494 |20.10.2010 Германия очаква ръст в Русия от 4%, България с неубедително развитие . 9| 4940 |06.10.2010 Сорос обвини Германия за кризата в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads