Реклама / Ads
4| 4513 |28.04.2016 СВЯТ

Германци и руснаци се искат, сочи проучване

.
Меркел и Путин също се харесват
Руснаците и германците биха искали страните им да имат по-тясно сътрудничество. Това е заключението от представително проучване на общественото мнение, проведено от фондация ”Кьорбер” и в двете държави, цитирано от изданието Der Spiegel, а у нас от Фокус.
 
За 81 % от гражданите на ФРГ, призоваващи за по-тесни връзки с Русия, само отношенията с Франция са по-важни (89 %). САЩ заемат трето място в класацията на най-важните партньори с 59 %. От гледна точка на руснаците Германия заема първо място с 62 %, изпреварвайки Китай с минимална разлика (61 %).

Как обаче трябва да изглежда бъдещото сътрудничество между двете държави? Преди всичко респондентите изпитват безпокойство от сирийската криза и настояват Москва да участва в разрешаването на въоръжения конфликт в близкоизточната държава. Но все пак по-висок приоритет има разширяването на икономическите отношения (29 %) и съвместната борба с тероризма (35 %).

Мнозинството от участвалите в анкетата и в двете държави са единодушни, че санкциите, наложени от Брюксел на Москва, трябва да бъдат отменени. В Русия за това настояват 79 %, а в Германия - 69 %. При все това обаче гражданите на ФРГ намира за уместна политиката на ЕС към могъщия си съсед.

Разногласие се наблюдава по отношение на Украйна и бъдещото й сближаване с ЕС: докато 60 % от германците подкрепят по-тесните връзки между Киев и Брюксел, то 66 % от руснаците не гледат с добро око на подобна политическа перспектива.
Интересно е да бъде отбелязано, че в разбиранията си за демокрацията както германците, така и руснаците изтъкват като най-важно независимото правосъдие (съответно 95 % и 86 %). За голяма част от гражданите и на двете страни функционирането на демокрацията е немислимо без съществуването на опозиционни сили.

От друга страна има големи разлики по отношение на ролята на медиите: според 77 % от руснаците те трябва да подкрепят правителството, докато в Германия само една трета от населението споделя подобна позиция. И друга особеност: 58 % от руснаците намират за опасни стачките и демонстрациите и предпочитат да има забрана срещу тях. В Германия това становище подкрепят едва 11 % от респондентите.

Както германци (50 %), така и руснаци (51 %) са на мнение, че Руската федерация не е част от Европа. Причината се крие в споделянето на различни ценности, отговарят гражданите и на двете държави, при това - за всеобща изненада - отчуждаването е по-силно сред младите хора. По-възрастните руснаци са по-склонни да възприемат родината си като част от европейската общност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5097 |22.04.2016 Германци откриха нередности в 16 марки автомобили . 0| 4826 |19.07.2015 Половината германци не искат Гърция да е в еврозоната . 2| 4634 |19.04.2015 Хиляди германци протестират срещу търговското споразумение със САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads