Реклама / Ads
3| 4847 |08.01.2011 СВЯТ

Германците на риба и зеленчуци

.
Германските власти запечатаха 4709 ферми за птици, прасета и дойни крави, където са били доставени 150 000 тона фуражи и смески, заразени с отровния диоксин. Вече са изклани и изгорени десетки хиляди носачки, пуйки и свине. Не се допускат до пазара и тонове мляко.
 

Диоксинът не се отделя от организма. При натрупването му предизвиква ракови заболявания и други тежки поражения. Най-големият скандал с отровени храни в историята на ФРГ избухна на 4 т. м., за което “Труд” писа. Тогава стана ясно, че фирмата за производство на фуражи “Харлес и Йентч” с централа в Ютерзен, провинция Шлезвиг Холщайн, е използвала като добавка в животинските храни забранени за подобно производство мастни киселини.

Подобни продукти се влагат единствено при смазочните масла. От “Харлес и Йентч” признаха, че от години внасяли от цяла Европа и дори отвъд океана отпадъчни продукти от производството на биодизел и ги преработвали като мазнини, прибавяни впоследствие във фуражите.

Фирмата крила от март

Скандалът придоби вчера нови измерения. От земеделското министерство потвърдиха информация в печата, че заразените с диоксин мазнини още от пролетта на м. г. са били влагани във фуражи.

На 19 март 2010 г. частна лаборатория измерила във фураж на “Харлес и Йентч” двойно по-голямо количество диоксин от допустимата норма, съобщи пръв в. “Хановерше алгемайне”. Изследването било поръчано от самата фирма производител и тя скрила резултата. Аграрното министерство разбрало това едва на 27 декември по сигнал от друг източник. На 29 декември била сезирана прокуратурата. Сега следствието установило, че и след март м. г. били извършвани вътрешнолабораторни анализи, но резултатите нито видели бял свят, нито било преустановено ползването на отровните мазнини при производството на животински храни.

Картината става още по-драматична след иззети през последните дни проби. Те доказват 14 пъти над допустимото съдържание на диоксин - вместо максимално допустимите 0,79 нанограма на кг, цели 10,05.

Най-многобройни са засегнатите и запечатани ферми в провинция Долна Саксония - 4468, които са били основните клиенти на “Харлес и Йентч”. Но докато преди дни се смяташе, че проблемът е локален, сега се оказа, че 13 от 16-те федерални провинции, включително смятаната за оазис Бавария, не са “чисти”.

60 милиона евро загуби седмично

Загубите за земеделските стопани възлизат на 60 милиона евро седмично, мнозина са изправени пред фалит, твърдят от сдружението им. Председателят Герд Зонлайтнер е категоричен, че те трябва да бъдат обезщетени от престъпната фирма.
Опасни яйца и във Великобритания

Министърката на земеделието и защитата на потребителите Илзе Айгнер вчера призова да се наложат общоевропейски правила. Те трябва да пресекат всякаква възможност за попадането на вредни вещества във фуражи и храни. Айгнер е провела телефонен разговор с еврокомисаря по защита на потребителите Джон Дали. Той пък й съобщил, че катастрофата вече е надхвърлила границите на Германия. Заразени с диоксин немски яйца са били изнесени във Великобритания. На Острова вече ги изземали от магазините, но големи количества вече били преработени в майонеза и хлебни изделия.

Шанс за България

Германците масово се въздържат да купуват яйца, мляко и месо от промишлени производства. Бум бележат продажбите на биопродуктите. Наред с това масово се купуват риба, плодове и зеленчуци.

С нетърпение се очаква на 21 т.м. врати в Берлин да отвори Зелената седмица - най-голямото в света изложение на селскостопански продукти, в което участва и България. Сега е моментът от земеделското ни министерство да помислят за по-мащабна реклама. Качествените ни храни, доколкото се внасят във ФРГ, се радват на добър прием, а и са на атрактивни цени. Примерно овче сирене се предлага срещу 8 евро за кг, докато гръцкото е от 10 евро нагоре и не e по-добро от нашето.(Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5595 |15.10.2010 Хитлер се появи в Берлин, шокира германците . 0| 5041 |01.05.2010 Германците в очакване на безредици . 4| 4944 |15.03.2010 1/4 от германците изпитват носталгия по Берлинската стена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads