Реклама / Ads
18| 9402 |31.12.2022 СВЯТ

Главният равин на Москва в изгнание към евреите: Бягайте, докато можете!

.
Пинкас Голдшмид
Главният равин на Москва в изгнание предупреди евреите, че трябва да напуснат Русия, докато все още могат, преди да се превърнат в изкупителни жертви за трудностите, причинени от войната в Украйна, съобщава в. ”Гардиън”.
 

"Ако погледнем назад към руската история, винаги когато политическата система е била в опасност, сте виждали как правителството се опитва да пренасочи гнева и недоволството на масите към еврейската общност", заяви Пинкас Голдшмид. "Видяхме това в царско време и в края на сталинския режим. Виждаме нарастващ антисемитизъм, докато Русия се връща към нов вид Съветски съюз и стъпка по стъпка Желязната завеса се спуска отново. Ето защо вярвам, че най-добрият вариант за руските евреи е да напуснат страната", посочва той.


Голдшмид напусна поста си и Русия през юли, след като отказа да подкрепи руската инвазия в Украйна.


"Върху лидерите на общността беше оказан натиск да подкрепят войната и аз отказах да го направя. Подадох оставка, защото да продължа като главен равин на Москва би било проблем за общността поради репресивните мерки, предприети срещу дисидентите", обяснява той.


През последните 100 години руските евреи емигрират масово, първо в Европа и Америка, а наскоро и в Израел. Според преброяването от 1926 г. в тогавашния СССР е имало 2 672 000 евреи, 59% от които в Украйна. Днес едва около 165 000 евреи са останали в Руската федерация от общо 145 милиона население.

 

Голдшмид заявява, че вярва, че от началото на войната между 25% и 30% от онези, които са останали, са напуснали или са планирали да го направят, въпреки че сега има малко полети от Москва и цената на полета до Тел Авив е скочила четворно до около 2000 долара.

 

През юли руското правителство закри руския клон на Еврейската агенция - организация с нестопанска цел, която насърчава имиграцията в Израел. Като цяло се смята, че около 200 000 руснаци са избягали от страната, като този процес се ускори, когато през септември беше обявена военна мобилизация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3688 |16.09.2022 Главният прокурор на Луганск загина при взрив в сградата на прокуратурата . 1| 3369 |16.02.2022 Путин ще се срещне с Лукашенко в Москва на 18 февруари . 7| 3779 |04.01.2022 Външните министри в НАТО се събират преди срещата с Москва . 0| 3283 |07.12.2021 Мъж уби двама в Москва заради отказ да си сложи маска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads