Реклама / Ads
0| 5669 |09.04.2013 СВЯТ

Япония разположи ракети ”Пейтриът” в центъра на Токио

.
Япония разположи ракети "Пейтриът" в центъра на Токио, за да отблъсне евентуална ракетна атака от Северна Корея, предаде Франс прес, като цитира японското министерство на отбраната.
 

 Пхенян пък предупреди чужденците в Южна Корея да вземат мерки за евакуация. Две платформи за изстрелване на ракети "Пейтриът" бяха разположени в министерството на отбраната, в центъра на Токио преди разсъмване, за да прехванат евентуална севернокорейска ракета, посочи източник от министерството на отбраната, предаде БТА.

Японски медии съобщиха, че ракети "Пейтриът" ще бъдат разположени на още две места в района на столицата. Ракети прехващачи ще бъдат разположени и на остров Окинава. Министърът на отбраната Ицунори Онодера каза по телевизията, че Окинава е мястото, най-подходящо за ответни действия при извънредни обстоятелства. Той добави, че ракетите "Пейтриът" може да останат постоянно на острова.

Японските сили на самоотбрана са получили разрешение да унищожат всяка севернокорейска ракета, заплашваща японската територия. Освен ракетите "Пейтриът", Токио разположи ескадрени миноносци с ракетни системи "Иджис" в Японско море, добавя АФП.

Същевременно Северна Корея предупреди чужденците в Южна Корея да вземат мерки за евакуация в случай на война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Не желаем злото на чужденците в Южна Корея и не искаме да пострадат в случай на война, заявил представител на режима в Пхенян пред официалната агенция КЦТА.

В съобщение на Мирния комитет за Северна Азия-Тихоокеания, цитирано от АФП, се призовава "всички чуждестранни организации, компании и туристи да вземат мерки за евакуация", предаде БГНЕС.

По повод нарасналото напрежение в региона официалният представител на министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич заяви следното: „Русия споделя загрижеността на своите партньори относно събитията в Североизточна Азия. Но ние сме категорично против за това, действията на Северна Корея да бъдат използвани като предлог за масирано нарастване на военното присъствие в региона, струпване на въоръжение, развръщане на системи за ПРО и други действия, очевидно излизащи извън пределите за неутрализация на заплахата, реално създадена от ракетно-ядрената програма на Северна Корея.”
Лукашевич бе цитиран от РИА Новости и "Фокус".

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Аш Картър заяви, че САЩ са в тесен контакт с Китай, Русия, Япония и Южна Корея. Според него Китай може по-ефикасно да повлияе на Северна Корея да спре провокациите.
"Китай има по-голямо влияние върху Северна Корея от която и да е страна", каза той. Картър потвърди непоклатимия ангажимент на Вашингтон към отбраната на Южна Корея.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6167 |18.12.2012 Пентагонът потвърди: НАТО разполага ракети "Пейтриът" в Турция . 0| 4926 |02.12.2012 Тунел в Япония се срути, хора са в неизвестност . 0| 5740 |01.10.2012 Ново правителство в Япония . 2| 5607 |03.09.2012 Отказ от АЕЦ в Япония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads