Реклама / Ads
7| 3931 |11.03.2023 НОВИНИ

Иран купува от Русия Су-35

.
Иран финализира сделка за закупуване на изтребители Су-35 от Русия, съобщиха държавните медии, цитирани от Агенция "Франс прес". Сътрудничеството в областта на отбраната между Техеран и Москва се задълбочава.
 

Военновъздушните сили на засегнатия от санкции Иран разполагат със застаряващ флот и страната се бори да придобие резервни части, с които да задържи бойните си самолети във въздуха. В изявление до ООН Техеран каза, че е започнал да се обръща към "държави за закупуване на бойни самолети", за да попълни флота си след войната между Иран и Ирак през 1980-88 г.


Русия е изразила готовността си да ги продаде, след изтичането през октомври 2020 г. на ограниченията върху закупуването на конвенционални оръжия от Иран съгласно Резолюция 2231 на ООН, става ясно още от изявлението. 


През последната година Техеран изгради силни връзки с Москва в различни сектори, включително по отношение на отбраната. Киев обвини Техеран, че доставя на Москва безпилотни самолети Shahed-136 "камикадзе", използвани при атаки срещу цивилни цели след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година - твърдение, което Ислямската република отрича.


Съединените щати изразиха безпокойство относно нарастващото военно сътрудничество между Иран и Русия, като говорителят на Пентагона Джон Кърби предупреди през декември, че изглежда Русия вероятно ще продаде на Иран своите бойни самолети.


Кърби твърди, че според съобщенията ирански пилоти са се учили да управляват бойните самолети Сухой в Русия и че Техеран може да получи самолета през следващата година, което ще "значително укрепи военновъздушните сили на Иран спрямо регионалните му съседи".


В момента Иран разполага предимно с руски изтребители МиГ и Сухой, които датират от съветската епоха, както и някои китайски самолети, включително F-7.


Някои американски изтребители F-4 и F-5, датиращи от преди Ислямската революция от 1979 г., също са част от нейния флот.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3086 |11.03.2023 Проверяват автобуси за нерегламентирани екскурзии до Турция . 0| 3487 |11.03.2023 Ли Цян е номиниран за новия премиер на Китай . 9| 3416 |10.03.2023 Китай успя да помири Иран и Саудитска Арабия . 0| 3021 |10.03.2023 Рибарите ни ще бъдат компенсирани заради войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads