Реклама / Ads
0| 4055 |24.10.2015 СВЯТ

Исландия осъди 26-има банкери заради финансовата криза

.
Исландия осъди 26 банкери на общо 74 години затвор. Върховният съд на Исландия и Районният съд в Рейкявик осъдиха трима топмениджъри на исландската Ландсбанкин, както и двама шефове и един от водещите инвеститори в "Кауптинг" за финансови престъпления в навечерието на финансовия колапс на страната през 2008 г., пише Economic.bg.
 

 

По-голямата част от осъдените ще получат присъда за лишаване от свобода от две до пет години. Най-голямото наказание в Исландия за финансови престъпления е 6 години, въпреки че в момента се разглежда възможността за по-дълго наказание. С тези решения броят на банкери и финансисти, които са били осъдени на лишаване от свобода за престъпления, свързани с финансовия колапс е достигна 26.

 

Наказателните процедури, са резултат от манипулиране на исландските финансовите пазари от банкерите. В крайна сметка, натрупването на външния дълг се превърна в срив на целия банков сектор през 2008 година, съобщава сп. "Исландия".

 

Засега с най-тежки присъди са мениджърите на банка "Кауптинг". 11 бивши банкери са осъдени на по 4 и половина и повече години затвор. Бившият изпълнителен директор на банката Хрейдар Мар Сигурдсон и Магнус Гудмундсон, изпълнителен директор на "Кауптинг Люксембург" ще лежат в затвора по 6 г., след като бяха осъдени за няколко престъпления - пазарна манипулация, финансови злоупотреби и злоупотреба със служебното положение. Президентът на банката Сигурдур Ейнарсон бе осъден на 5 г. по две дела за пазарна манипулация. "Кауптинг" бе третата банка в Исландия до 2008 г., но с настъпването на кризата бе одържавена, за да се спаси.

 

Миналата седмица във Върховния съд се проведе едно от последните дела срещу банкери. Делото бе срещу изпълнителния директор на Ландсбанкин, който бе осъден на 3,5 г. затвор за пазарна манипулация. За виновни бяха признати и шефове от банка "Глитнир".

 

През 2001 г. Исландия дерегулира финансовата си система и манипулациите на пазарите, извършени от банкери, доведоха до системен срив, когато започна и световната криза през 2008 г. Държавата пое контрола върху водещи банки в страната, икономиката блокира и страната потъна. Банките бяха преструктурирани, като средствата от МВФ не бяха използвани за спасяването им. Днес икономиката се възстановява и дори се очаква недостиг на работна ръка в следващите няколко години.

 

Присъдите са в пълен контраст с рекордно ниското ниво на броя на наказателните процедури на главни изпълнителни директори и финансови мениджъри на високо ниво в САЩ. За разлика от САЩ, по силата на закона Исландия е избрала да задържи престъпниците, които манипулират тяхната финансова система. Обвинението на исландските банкери представлява отчетност, която не съществува в Съединените американски щати. Изглежда ясно, че финансовите "Господари на Вселената" са тези, които наистина контролират политическия апарат в САЩ, което очевидно показва, че няма човек, който ще ги държи отговорни за манипулацията на финансовите пазари, пише Theburningplatform.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7238 |28.07.2015 Осъдиха на смърт сина на Кадафи Сейф ал Ислам . 0| 5362 |21.07.2015 Осъдиха Италия за това, че не признава еднополовите бракове . 0| 5062 |09.07.2015 Осъдиха Берлускони на три години затвор . 0| 4531 |15.05.2015 Осъдиха румънски министър за злоупотреби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads