Реклама / Ads
0| 4179 |23.03.2019 СВЯТ

”Ислямска държава” е разгромена от Сирийските демократични сили

.
Сирийските демократични сили Източник: БГНЕС
Сирийските демократични сили (СДС) - подкрепяна от САЩ опозиционна сирийска групировка, обяви, че е освободила последното селище, контролирано от ”Ислямска държава” в Сирия, и провъзгласи победа над групировката.
 

В туитър представител на Сирийските демократични сили обяви край на т.нар. халифат и 100-процентова териториална победа над групировката. Капитулирало е последното населено място, контролирано от джихадистите - Багуз. 

 

Въпреки победата в Багуз, за който се водеха битки от седмици, "Ислямска държава" си остава сериозна заплаха за сигурността не само в региона, но и в целия свят, посочват експерти.

 

САЩ все още имат много работа за вършене, въпреки териториалното поражение на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия. Това заяви днес държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Асошиейтед прес. "Мисията ни не се е променила", заяви Помпейо в отговор на въпрос, зададен по време на посещението му в Ливан, дали САЩ ще предоставят допълнително финансиране, за да предотвратят възраждането на организацията.  "Все още имаме много работа за вършене, за да гарантираме, че радикалният ислямски тероризъм не продължава да се разраства", допълни той. 

 

Ден по-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че ислямистите повече не контролират никаква територия в Сирия, отбелязва БТА. 

 

Правителствата приветстваха падането на последния бастион на „Ислямска държава“, отбелязвайки края на самопровъзгласилия се „халифат”, като „крайъгълен камък”, но предупредиха за оставащите опасности, предава AFP.

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че източникът на потенциални терористични нападения е бил "елиминиран", но предупреди, че "заплахата остава и борбата срещу терористичните групи трябва да продължи".

 

Премиерът на Великобритания Тереза Мей нарече падането на бастиона "исторически крайъгълен камък" в борбата срещу „Ислямска държава“ и каза, че британското правителство остава "ангажирано с изкореняването на тяхната отровна идеология".

 

Външният министър на Германия Хайко Маас определи края на халифата като "важна стъпка", но предупреди, че "все пак е ясно, че „Ислямска държава“ продължава да представлява значителна заплаха", добавяйки, че "няма да подценяваме тази заплаха". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4960 |07.02.2019 Тръмп: Скоро ”Ислямска държава” ще изгуби цялата територия в Ирак и Сирия . 1| 4179 |13.12.2018 Разбиха клетка на ”Ислямска държава” в Русия . 0| 4320 |25.08.2018 16 деца са отвлечени от ”Ислямска държава” в Сирия . 0| 4033 |09.12.2017 Ирак обяви край на войната срещу ”Ислямската държава”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads