Реклама / Ads

2| 3057 |27.05.2021 СВЯТ

Изкуствен интелект измества депутати

.
Източник: БГНЕС
51% от включилите се европейци от 11 държави по света в проучване са за замяната на депутати с изкуствен интелект. Изследователи от Центъра за управление на промяната на частния испански университет IE University попитаха 2769 души как биха се почувствали относно намаляване на броя на депутатите от националните парламенти на техните страни, като тези места бъдат предоставени на Изкуствен интелект (ИИ или AI), който ще има достъп до техните данни.

Оскар Йонсон, академичен директор в Центъра за управление на промяната на  IE University и един от основните изследователи на доклада, каза пред бизнес телевизия CNBC, че е налице "десетилетие на упадък на вярата в демокрацията като форма на управление".

 

Причините вероятно са свързани с повишена политическа поляризация, филтърни балони и раздробяване на информация, каза той.

 

"Възприемането на всички е, че политиката се влошава и очевидно се обвиняват политици, така че мисля, че нашият доклад улавя общия дух", каза Йонсон. Той добави, че резултатите не са толкова изненадващи, "като се има предвид колко хора познават своя депутат, колко хора имат връзка с неговия депутат и колко хора знаят какво прави техния депутат".

 

Проучването установи, че идеята е особено популярна в Испания, където 66% от анкетираните хора я подкрепят. В Италия пък 59% от респондентите бяха за тази идея, а в Естония - 56%.

 

Не всички държави харесват идеята за предаване на контрола на машини, които могат да бъдат хакнати или да действат по начин, по който хората не искат от тях. Във Великобритания цели 69% от анкетираните бяха против идеята, докато 56% бяха против в Холандия и 54% в Германия.

 

Извън Европа, около 75% от анкетираните в Китай подкрепиха идеята парламентаристите да бъдат заменени с изкуствен интелект, докато 60% от американските респонденти се противопоставят на това.

 

Мненията също така се различават драстично според различните поколения, като се установи, че по-младите хора са значително по-отворени към подобна идея. Над 60% от европейците на възраст 25-34 години и 56% от тези на възраст 34-44 години подкрепиха идеята, докато мнозинството от анкетираните над 55-годишна възраст не я смятат за добра.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 6306 |26.10.2011 Почина "бащата" на изкуствения интелект . 3| 5669 |21.05.2010 Създадоха изкуствен човешки геном . 1| 5114 |17.03.2010 Забраниха изкуственото оплождане в Турция
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ