Реклама / Ads
2| 4633 |05.12.2017 СВЯТ

Израел обвини ЕС, че му се ”изплюва в лицето”

.
Бенамин Нетаняху
Израел обвини Европейския съюз, че му се ”изплюва в лицето”, осъждайки предвиденото присъствие на постоянния представител на ЕС в страната на изложба за палестинците, предаде Франс прес.
 
Агенцията отбелязва, че този коментар е бил направен една седмица преди рядка среща на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министрите на външните работи на страните от Европейския съюз. Неформалното заседание ще се проведе в Брюксел на 11 декември. "Официалните представители на ЕС смятат, че за да докоснат сърцето на израелците, трябва да им се изплюят в лицето", каза говорителят на израелското министерство на външните работи Емануел Нахшон. Повод за гневния му коментар стана обявеното присъствие в четвъртък на посланика на Европейския съюз в Израел на изложба на 50 портрета на палестинци, родени през 1967 г., когато Израел окупира палестинските територии.

Експозицията е дело на израелската неправителствена организация "Бецелем", която документира нарушения на човешките права в окупираните територии и е "черна овца" за израелското правителство, най-дясното в историята на страната. Изложбата е по повод Международния ден за правата на човека, 10 декември. Кабинетът на Нетаняху води яростна кампания срещу НПО като "Бецелем" - уважавани от голяма част от международната общност, но омаловажавани от израелската десница.

През април израелският премиер отмени своя среща с германския министър на външните работи Зигмар Габриел, след като той се отказа от плановете си да се срещне с представители на "Бецелем" и на друга израелска НПО, враждебна към окупацията - "Да нарушим мълчанието".

Следващия понеделник Нетаняху ще присъства на неформалното заседание в Брюксел на фона на силното напрежение заради еврейската заселническа дейност в окупираните палестински територии.

Няколко страни членки на ЕС, сред които и Франция, отказват официална среща с израелското правителство поради липсата на единодушие в съюза за начина, по който да бъде осъдено изграждането на жилища за еврейски заселници в окупираните територии и да бъде изразено недоволството от блокирането на мирния процес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5238 |02.12.2017 Тръмп признава Йерусалим за столица на Израел . 2| 4567 |01.12.2017 Обвиниха съветник на Тръмп за руската връзка . 4| 4681 |30.11.2017 Цветанов обвини БСП, че провокира напрежение около бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads