Реклама / Ads
18| 7325 |22.03.2012 СВЯТ

Извергът от Тулуза е мъртъв

.
Фанатикът убиец Мохамед Мера
Заподозреният сериен убиец в Тулуза е мъртъв. По неофициална информация той се е взривил в банята часове, след като прекъсна всякаква връзка с представителите на реда. По-рано три силни експлозии отекнаха до сградата във френския град Тулуза, където се бе барикадирал заподозреният сериен убиец Мохамед Мера, предаде Франс прес.
 

Тези експлозии били много по-силни от взривовете на равни интервали през нощта, с които полицията искаше да изтощи укриващия се терорист и да сломи издръжливостта му, отбелязва Ройтерс. Според източник от полицията експлозиите били от осветяващи гранати, хвърлени на партера, за да се провери дали там има признаци на живот. Малко преди това до сградата се приближили пожарникари с три носилки, но се върнали с празни носилки, посочва ДПА.


Вътрешният министър Клод Геан каза, че Мера, френски гражданин от алжирски произход, може би не е жив, защото от късно снощи с него няма никаква връзка. „Всички хипотези са възможни”, подчерта министърът. Мера заявил, че иска да умре с оръжие в ръце, добави Геан. „Имаме приоритет - той да се предаде, за да го изправим пред съда, да го заловим жив. Надяваме се, че е още жив”, продължи министърът, според когото е странно, че Мера не е реагирал нито веднъж след като полицията взриви капаците на прозорците му. Освен това, каза министърът, бяха чути два изстрела, за които няма яснота.

Френският външен министър Ален Жупе заяви, че трябва да се изясни дали разузнаването е допуснало грешки при наблюдението на Мохамед Мера, който е заподозрян в седем убийства в югозападна Франция, предаде АФП. „Разбирам, че може да се задава въпросът дали е имало пропуск или не. Тъй като не знам дали е имало пропуск, не мога да ви кажа какъв би могъл да е той, но трябва това да се изясни”, заяви Жупе по радио „Европа 1”.

На въпрос защо Франция не отделя повече средства за по-добър контрол на известните малцина френски джихадисти, министърът отвърна, че те са под контрол и че Мохамед Мера неотдавна е бил разпитан от разузнаването, предава БТА.

Мохамед Мера е заподозрян, че е радикален ислямист след две посещения в Пакистан и Афганистан през 2010 и 2011 г. „Вътрешното разузнаване държи под наблюдение много хора, които са приели радикалния ислямизъм. Изразяването на възгледи, на салафистки мнения не е достатъчно за сезиране на правосъдието”, изтъкна вътрешният министър Клод Геан тази сутрин по радио Ер Те Ел.


Междувременно израелският министър на отбраната Ехуд Барак даде висока оценка за действията на френската полиция и силите за сигурност, обградили дома на предполагаемия убиец на седем души, включително три деца и преподавател от еврейско училище в Тулуза, предаде АФП. „Французите действат разумно и силно. Всички институции - от президента до службите за сигурност, са се организирали, за да арестуват убиеца и да го изправят пред съда”, заяви Барак пред израелското национално радио.

Запитан как се справят френските власти с това предизвикателство, Барак отбеляза: „Трябва да им се гласува доверие. Френските власти правят нещата както трябва и не бива да ги съдим отдалеч, без да знаем всички подробности”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 11902 |21.03.2012 Извергът от Тулуза все още на свобода . 4| 5245 |20.10.2011 Кадафи мъртъв, издъхнал от раните си . 3| 5632 |08.06.2011 Кадафи се зарече жив или мъртъв да си стои в Триполи . 5| 5234 |04.09.2010 Журналист, пишещ срещу Лукашенко, открит мъртъв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads