Реклама / Ads
0| 3252 |30.06.2021 СВЯТ

Жегата погуби над 130 души в Канада

.
Източник: БГНЕС
Десетки хора са загинали в Канада на фона на безпрецедентна гореща вълна, която разби рекордите за температура, съобщава Би Би Си. Полицията в района на Ванкувър е реагирала на над 130 внезапни смъртни случаи от петък насам. Повечето са били в напреднала възраст или в недобро здравословно състояние. Властите уточниха, че топлината е допринасящ фактор в много случаи.
 

Във вторник Канада регистрира най-високата си температура досега за трети пореден ден - 49,5 ° C в Литън, Британска Колумбия.

 

Преди през тази седмица температурите в страната никога не са преминавали над 45° C. Топлинната вълна се дължи на зона с високо налягане, надвиснал над северозападната част на САЩ и Канада.

 

Смята се, че горещините са допринесли за смъртта на 65 души в град Ванкувър, твърди полицията.

 

Междувременно в предградие на Бърнаби се съобщава за най-малко 34 внезапни смъртни случая, а в района на Съри са регистрирани 38.

 

„Ванкувър никога не е изпитвал горещина като тази и за съжаление десетки хора умират заради това“, каза сержантът от полицията Стив Адисън.

 

„Нашите офицери действат усилено, правим всичко възможно, за да запазим хората в безопасност“, каза той, преди да добави, че ежедневните обаждания за внезапна смърт в града са повече от утроени.

 

В малкото селце Литън, на около 250 мили източно от Ванкувър, жителката Меган Фандрич заяви, че е било „почти невъзможно“ да се излезе навън.

 

„Беше нетърпимо. Опитваме се да стоим възможно най-много на закрито. Свикнали сме с горещината и е суха жега, но 30 градуса е много по-различно от 47“, каза тя пред вестник „Глоуб енд Мейл“.

 

Много домове в Британска Колумбия нямат климатик, тъй като температурите обикновено са далеч по-поносими през летните месеци.

 

Десетки служители бяха преразпределени в града, докато увеличеният обем от 911 повиквания създаде изоставане в реакцията и изтощи полицейски ресурси.

 

Метеорологичната служба на страната, Environment Canada, издаде предупреждения за жеги за провинциите Британска Колумбия и Алберта, заедно с районите на северозападните територии и Манитоба.

 

„Ние сме втората най-студена държава в света и най-снежната“, каза Дейвид Филипс, старши климатолог от метеорологичната служба.

 

„Често виждаме застудявания и виелици, но не често говорим за горещо време като това ... В Дубай може би е по-хладно от това, което виждаме сега.“

 

Експертите казват, че изменението на климата се очаква да увеличи честотата на екстремни метеорологични явления, като горещините. Свързването на всяко едно събитие с глобалното затопляне обаче е сложно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2980 |16.05.2021 Протести в подкрепа на Ивицата Газа в САЩ и Канада . 4| 5458 |20.04.2020 Масова стрелба в Канада, над 16 са жертвите . 1| 5004 |16.09.2019 Канада задържа висш полицай по случая „Магнитски“ . 0| 3916 |30.04.2019 Евакуираха над 10 000 в Канада заради наводненията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads