Реклама / Ads
1| 4147 |06.01.2017 СВЯТ

Кабинетът на Кристалина Георгиева е разпуснат

.
Кристалина Георгиева
Липсата на български еврокомисар не е проблем. Лисабонският договор установява възможността ЕК да работи законно и с по-малко от 28 еврокомисари. Това заяви на пресконференция в отговор на въпроси говорител на комисията по повод оставката на Кристалина Георгиева и очакваната нова номинация от София.
 
"Кабинетът на Георгиева бе разпуснат. Онези членове на екипа й, които са служители на ЕК, се завърнаха в дирекциите, откъдето бяха дошли. Останалите, назначени на временен договор, ще напуснат след изтичане на срока за предизвестие", поясни говорителят.

Кабинетите на еврокомисарите не могат да съществуват, когато няма еврокомисар, защото те са негов придатък, добави говорителят, попитан за съдбата на служителите, осигурявали дейността на Георгиева.

"Преди няколко месеца имахме подобна ситуация след оставката на британския еврокомисар Джонатан Хил. Мисля, че и сега можем да продължим безпроблемно напред, докато следващият български еврокомисар бъде първо предложен от българските власти, а след това утвърден от председателя на ЕК и назначен от Европейския парламент и Съвета на ЕС", коментира говорителят.

Той допълни, че не се предвиждат промени в кабинета на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, предложен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за приемник на отговорностите на Георгиева.

Неотдавна президентът Росен Плевнелиев призовава за "ясно формулиран консенсус" между политическите сили в България за избора на новия български представител в ЕК.

"Апелирам към правителството в оставка на Бойко Борисов, да излъчи възможно най-скоро кандидат. В противен случай такова решение ще може да бъде взето едва след следващите парламентарни избори", подчерта президентът в интервю за германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Бившият евродепутат и ексминистър Ивайло Калфин пък коментира:

"Ако продължаваме да се бавим и да не излъчваме български кандидат за еврокомисар, ще бъдат разпределени всички постове, а ние изпуснахме поста "бюджет", който e много важен и влиятелен", коментира Калфин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3860 |28.12.2016 Кабинетът решава дали да има Ден на борците срещу нацизма . 0| 5170 |30.11.2016 Георгиева отрече да е в конфликт на интереси . 0| 3927 |30.11.2016 Политико: Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads