Реклама / Ads
0| 4788 |12.05.2010 СВЯТ

Д. Камeрън е новият премиер на Великобритания

.
Дейвид Камeрън, лидер на консерваторите, ще е новият британски премиер. Това стана ясно след като досегашният министър-председател Гордън Браун връчи оставката си на кралица Елизабет II и заяви, че се оттегля и от лидерския пост в Лейбъристката партия, предават световните агенции.
 

Гордън Браун отиде в Бъкингамския дворец придружен от съпругата си Сара.

В свое обръщение към британския монарх той препоръча за нов ръководител на британското правителство да бъде назначен именно консерваторът Дейвид Камерън, съобщи Ройтерс.

Браун подаде и оставка като лидер на Лейбъристката партия. Причината е, че тя остана на второ място след консерваторите на Дейвид Камерън по брой на депутатските места в долната камара на британския парламент. (Нещо, което у нас все още е само мечта. Примерът с упорството на Сергей Станишев, който упорито отказва да подаде оставка след разгрома на изборите миналата година, е показателен.)
За временен лидер бе избрана Хариет Харман, председател на Камарата на общините. Външният министър в оставка Дейвид Милибанд е вероятният нов лидер на лейбъристите.

С оставката на Гордън Браун се слага край на 13-годишното управление на Лейбъристката партия. Предшественика на Браун - Тони Блеър, се оттегли по средата на третия мандат на партията. За Браун остана утехата на професионалиста, че е бил министър на финансите през един от най-дългите периоди на икономически възход на страната.
"Пожелавам успех на следващия премиер, защото той ще трябва да взема важни решения за бъдещето в труден период", подчерта Браун. "Само тези, които са били министър-председатели, могат да разберат пълната тежест на отговорностите и огромното желание и капацитет да се прави добро", припомни бившият премиер.


Лидерът на Консервативната партия Дейвид Камерън се яви в Бъкингамския дворец със съпругата си Саманта както повелява протокола - 40 минути след Браун. Малко след това от Бъкингамския дворец съобщиха новината, че кралица Елизабет II е помолила Камерън да сформира ново правителство. „...Дейвид Камерън прие предложението на Нейно величество...," се казва в изявлението.

Вече се знае, че Джордж Осбърн ще е новият министър на финансите.

Камерън заяви, че планира сформирането на изцяло коалиционно правителство между неговата Консервативна и Либералните демократи на Ник Клег, който ще е вицепремиер, съобщава Би Би Си. Такова не е имало от края на Втората световна война.

Британската дипломация ще се ръководи от Уилям Хейг.

43-годишният бившият шеф на PR компания Камерън става най-младият премиер на Великобритания от 200 години насам, припомня "Ройтерс".

Първата сесия на новия парламент ще започне на 18 май. Една седмица по-късно кралицата трябва да представи пред парламента програмата на новото правителство, която трябва да бъде приета с мнозинство.
Камерън вече получи покани да посети САЩ и Германия по време на разговорите с президента Барак Обама и канцлера Ангела Меркел

Според новия премиер, това е верният начин да се покаже силно, стабилно, добро и почтено управление. По същото време от Белия дом бе съобщено, че президентът Барак Обама ще поздрави по телефона лично Дейвид Камерън.
Още днес Камeрън ще получи поздравленията и от българския премиер Бойко Борисов, научи Frognews.bg от източници в МС. Великобритания е от страните с голямо значение за развитието на реформите в България, особено по линия на сигурността н Балканския регион. Това бе потвърдено по време на неотдавнашното посещение на Борисов в Лондон, където той бе придружаван от вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

ДЕЙВИД КАМЕРЪН

Дейвид Камерън е потомък на крал Уилям IV (1830 - 1837) и е съпруг на дъщеря на барон.
Роден е на 9 октомври 1966 г. в семейството на финансов експерт от лондонското Сити и на съдийка. Израства в селището Пийсмор, графство Бъркшър, в южна Англия.

През 1974 г. постъпва в подготвително училище, посещавано и от британските принцове Андрю и Едуард, синове на кралица Елизабет II. От 1978 г. учи в престижния частен колеж Итън.

През 1985 г. е приет в Оксфордския университет. В този период започва да проявява интерес към политиката. Завършва с диплома по философия, политика и икономика през 1988 г. Веднага след това става член на Консервативната партия.
Твърди се, че за членството му било оказано съдействие от Бъкингамския дворец.
Камерън застава начело на консерваторите през 2005 г., когато наследява на поста Майкъл Хауърд. Преди това за 8 години партията сменя четирима лидери.

По онова време Камерън е едва на 39 години и е сравнително непознат. Той обаче бързо успява да обнови редиците на торите, отстранява старата гвардия, подмладява членската маса и предоставя повече партийни отговорности на жени.
Благодарение на него консерваторите започват да обръщат внимание и на нови за тях теми като образованието, здравеопазването и околната среда.

По време на предизборната кампания Камерън защитаваше незабавното намаляване на държавните разходи и се обяви за ограничаване на прекалено голямата, според него, роля на държавата.
Успя и да наложи дисциплина в партийните редици по европейските въпроси - обикновено консерваторите водят доста остри спорове на европейската тематика, но сега успяха да ги избегнат.

Камерън се показа особено уверен в третия предизборен телевизионен дебат, след като в първите два сякаш изглеждаше объркан от внезапния възход на лидера на либералните демократи Ник Клег.

Лидерът на консерваторите спечели симпатиите на медиите, когато разкри някои неща от личния си живот.
През февруари 2009 г. той трогна британците, разказвайки за смъртта на едно от трите си деца - малкия Айвън, страдащ от тежко заболяване и от епилепсия. Тогава той изрази признателността си към британската здравна система.
В непубликувана биография на Камерън се твърди, че през 1982 г. той е пушил канабис. Самият той призна по този повод, че е вършил някои не особено редни неща и каза, че съжалява за това.

В професионалната област Камерън е съветник за известно време на премиера Джон Мейджър. През 1994 г. започва работа в частния сектор като директор за връзките с обществеността в медийната група "Карлтън".
Макар и не от първи път, през 2001 г. Камерън успява да стане депутат от Уитни, недалеч от Оксфорд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4983 |11.05.2010 САЩ осъди българин на 15г. затвор . 1| 5075 |11.05.2010 Гордън Браун подаде оставка . 0| 5171 |11.05.2010 Пепел над Европа, този път от Камчатка . 1| 5320 |10.05.2010 Гроб на 250 убити албанци откриха в Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads