Реклама / Ads
0| 4221 |06.06.2019 СВЯТ

Капитанът на кораба, който удави 15 туристи в Дунава, е имал подобен инцидент

.
Украинският капитан на речния круизен кораб, който се блъсна в малко унгарско туристическо корабче по Дунава в центъра на Будапеща миналата седмица, е бил капитан на кораб в Холандия, с който е причинил друг инцидент там през април, съобщи унгарската прокуратура, съобщава БТА.
 

В съобщението на прокуратурата се казва също, че разследването на фаталния инцидент в Будапеща, при който загинаха много южнокорейски туристи, е показало, че капитанът е изтрил данни от своя мобилен телефон след сблъсъка.

 
Малкото корабче "Русалка" потъна за броени секунди след сблъсъка в круизния кораб "Викинг сигън", управляван от украинския капитан. Корабчето потъна точно пред сградата на унгарския парламент в Будапеща. Жертвите до момента са 15 южнокорейски туристи. Смята се, че в потъналото корабче има още 13 тела на хора, смятани за изчезнали. На борда е имало 33-ма южнокорейски туристи и двама души екипаж. Спасени бяха само 7 души. 

 

Адвокатите на украинеца казаха, че той е съсипан от случилото се, но смята, че не е направил нищо погрешно. Причините за инцидента все още не са установени. Разследването продължава.


Идентификацията на жертвите е улеснена от южнокорейската практика да се вземат пръстови отпечатъци от всички пълнолетни граждани на страната, посочиха унгарските власти. Според полицейската служителка Жужана Крейц труповете при такива инциденти са силно увредени и идентификацията чрез снимки и документи за самоличност е невъзможна. Затова се използват пръстови отпечатъци, ДНК или записи за състоянието на зъбите.

 

На място по случая в Унгария работи южнокорейски разследващ екип начело с офицера от южнокорейския отдел на Интерпол Им Бюн-хо. Благодарение на пръстовите отпечатъци до момента в Медицинския университет в Будапеща са идентифицирани всички извадени тела. Офицер Им описа пред Ройтерс технологията, по която се взимат пръстови отпечатъци от труповете, за да се сравняват с наличните от жертвите приживе. Той добави, че ако температурата на водата не надвишава 30 градуса, от трупа на удавник може да се вземе пръстов отпечатък в рамките на три месеца. Взетите от загиналите в Будапеща отпечатъци се пращат по интернет в Сеул и до 1 час оттам се получава резултат с конкретно име. Единственият пътник, който ще трябва да бъде идентифициран чрез ДНК, е 6-годишно дете, от което още не е бил взет пръстов отпечатък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4992 |26.04.2019 В Красноярск гори завод, в който се произвеждат ракети . 0| 4299 |04.02.2019 Откриха тяло в разбилия се самолет, с който е пътувал Емилиано Сала . 1| 3550 |24.10.2018 Тръмп: Който и да стои зад организирането на случая „Хашоги“, трябва да има сериозни проблеми . 0| 3725 |22.10.2018 Взрив до колежа в Крим, в който бяха убити 21 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads