Реклама / Ads
1| 5686 |16.05.2018 СВЯТ

Ким заплаши да анулира срещата си с Тръмп

.
Северна Корея заплаши да анулира предвидената за 12 юни среща на върха между лидера й Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп заради съвместни военни учения на южнокорейските и американските сили.
 
Пхенян отмени предвидена за сряда среща на високо равнище с Южна Корея в знак на протест срещу военните учения, които се провеждат ежегодно, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирайки севернокорейската държавна агенция КЦТА.

Северна Корея не е заинтересувана от среща на върха със САЩ, ако те продължат да настояват за едностранен отказ на Пхенян от ядрената му програма. Това заяви днес севернокорейският първи заместник-външен министър Ким Ге Гуан, цитиран от ТАСС.

"Ние не сме заинтересувани от преговори, на които ще бъдем притиснати в ъгъла и ще ни се отправят искания едностранно да се откажем от ядреното оръжие. Не ни остава нищо друго, освен да преразгледаме въпроса за среща на върха със Съединените щати", каза севернокорейският представител.

Той разкритикува също изявленията на Вашингтон, че Северна Корея трябва напълно да се откаже не само от ядрената си програма и балистичните ракети, но и от биологическите и химическите си оръжия.

Съединените щати не са били уведомени за промяна в севернокорейската позиция и продължават подготовката за срещата на върха между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Такъв беше коментара на говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт след заплахата на Пхенян, че може да анулира тази историческа среща, планирана за 12 юни, заради съвместни американско-южнокорейски военни учения, съобщиха Франс прес и ТАСС.

 "Ние ще продължим подготовката" за тази среща, "не сме уведомени" за каквато и да е промяна, заяви Науърт

Същевременно Пентагонът омаловажи провеждащите се съвместни военни учения с Южна Корея, окачествявайки ги като рутинни и с отбранителен характер, предаде Ройтерс.

"Въоръжените сили на Република Корея и на САЩ в момента водят годишните пролетни учения, включващи ученията "Фоул ийгъл 2018" и "Макс Тъндър 2018", заяви говорител на Пентагона. Той уточни, че ученията на военновъздушните сили "Макс Тъндър" се провеждат от 14 до 25 май. "Тези отбранителни учения са част от американско-южнокорейските учения, организирани всяка година за поддържане на бойна готовност", добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4877 |02.04.2018 Ана Бърнабич: Политически абсурд е Косово да присъства като държава на срещата в София . 1| 6313 |24.02.2018 Срещата ЕС-Турция във Варна е под въпрос . 0| 4406 |19.02.2018 Юнкер и Йълдъръм обсъждат срещата във Варна . 1| 4752 |10.11.2017 Отмени се срещата между Тръмп и Путин във Виетнам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads