Реклама / Ads
12| 3670 |26.03.2023 НОВИНИ

Китай и Русия не създават военен съюз, уверява Путин

.
Русия и Китай не създават военен съюз и сътрудничеството между въоръжените им сили е ”прозрачно“. Това увери президентът Владимир Путин седмица след визитата на китайския му колега Си Дзинпин в Москва.
 

"Да, имаме сътрудничество в сферата на военнотехническото взаимодействие. Ние не крием това", заяви Путин по държавната телевизия, но отрече да става дума за съюз между двете страни. 


Двамата лидери декларираха сътрудничество "без ограничения" между Китай и Руската федерация само седмица, преди главата на Кремъл да изпрати десетки хиляди войници в Украйна през 2022 г. Пекин се въздържа да критикува решението на Путин и рекламира мирен план за Украйна в 12 точки, който според критиците обаче е в интерес на Москва. Западът отхвърли предложенията му като трик, за да спечели на Путин повече време да възстанови силите си в Украйна.


Освен това Вашингтон наскоро обяви, че се опасява, че Пекин може да въоръжи Русия - нещо, което Китай отрича.


Коментарите на Путин дойдоха ден след като той обяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, като очевидно предупреждение към НАТО за военната подкрепа за Украйна.


"В продължение на десетилетия мнозина са искали да обърнат Китай срещу Съветския съюз и Русия и обратно. Ние разбираме света, в който живеем. Ние наистина ценим нашите взаимоотношения и нивото, което те достигнаха през последните години", заяви Путин.


Путин също така обвини Съединените щати и НАТО, че се стремят да изградят нова глобална "ос", която според него  прилича на съюза от Втората световна война между нацистка Германия, фашистка Италия и имперска Япония. 


Путин описа действията на Русия в Украйна като отбранителен отпор срещу агресивно враждебния Запад, правейки паралели с борбата на Москва срещу нахлуващите сили на нацистка Германия по време на Втората световна война. Киев и неговите западни съюзници отхвърлят подобни предложения като абсурдни, заявявайки, че Москва се стреми да завземе територия и да осакати способността на Украйна да функционира като независима държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 11965 |26.03.2023 Марина Овсянникова: Върнаха се Сталиниските времена в Русия. И синът ми ме мисли за предател . 37| 4685 |26.03.2023 Путин помпа мускули: Западът не можел да се мери с Русия . 11| 3288 |25.03.2023 Русия е помилвала 5 000 бивши престъпници за да се сражават в Украйна . 13| 4154 |25.03.2023 Темур Умаров: Икономически Русия няма алтернативи, изолирана е дипломатически и логистично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads