Реклама / Ads
0| 3005 |14.06.2021 СВЯТ

Китай скочи на Г-7. Настоява да спре да клевети страната

.
Източник: БГНЕС
Китай осъди съвместното изявление на ръководителите на страните членки на Г-7 (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония), които нахокаха Пекин във връзка с редица въпроси, като груба намеса във вътрешните работи на страната, и настоя групата на седемте най-развити индустриални страни да спре да клевети Китай, предава ”Ройтерс”.
 

Вчера ръководителите на страните членки на Г-7 приканиха Китай да спазва правата на човека в населената предимно с мюсюлмани област Синцзян, призоваха Хонконг да запази висока степен на автономия и подчертаха значението на мира и стабилността в Тайванския проток.

 

Посолството на Китай в Лондон заяви, че е силно недоволно и решително се противопоставя на споменаванията на Синцзян, Хонконг и Тайван, които изопачавали фактите и разкривали "зловещите намерения на няколко страни като САЩ".

 

Докато COVID-19 пандемията все още се разпростира, а глобалната икономика е бавна, международната общност се нуждае от единство и сътрудничество на всички страни, а не от политика на силата тип "клика" за посяване на разделение, добавиха от посолството.

 

Китай е миролюбива държава, която се застъпва за сътрудничество, но също така има и своите червени линии, настояха още от китайското посолство в Лондон.

 

"Във вътрешните работи на Китай не трябва да има намеса, репутацията на Китай не трябва да бъде оклеветявана, а интересите на Китай не трябва да се нарушават", добавят още от китайското дипломатическо представителство в Лондон.

 

"Ние ще защитим решително националния си суверенитет, сигурност и интереси и решително ще се борим срещу всякакви несправедливости и посегателства, наложени на Китай", се подчертава още в позицията.

 

Г-7 трябва да направи повече за насърчаване на международното сътрудничество, вместо изкуствено да създава конфронтация и търкания, изтъкнаха от китайското посолство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3288 |11.06.2021 Китай започва имунизация на деца над 3 години . 23| 4700 |09.06.2021 Американски генерал: Русия и Китай разработват спътници-изтребители . 0| 3154 |06.06.2021 Жертви и ранени при нападение с нож в Китай . 0| 3329 |01.06.2021 За първи път в света: Китай регистрира заразен с щама H10N3 на птичи грип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads