Реклама / Ads
4| 9186 |17.10.2022 СВЯТ

Китай спирa втечнения природен газ за Европа

.
Източник: БГНЕС
Китай предупреди държавните вносители на газ да спрат да препродават втечнен природен газ на изпитващи недостиг на енергия купувачи в Европа и Азия, за да осигурят собствените си доставки за зимния отоплителен сезон, съобщи Блумбърг.
 

Националната комисия за развитие и реформи, която е главният орган за планиране на икономиката на страната, е поискала от PetroChina Co., Sinopec и Cnooc Ltd. да запазят количествата за вътрешна употреба, твърдят запознати. Те са помолили да не бъдат назовавани, тъй като информацията не е публична.

 

Макар че продажбите осигуриха известно облекчение на европейските купувачи, бързото запълване на запасите и рекордно високите транспортни разходи вече не правят тази дейност привлекателна, обясниха те.

 

Засега и комисията, и държавните фирми не са коментирали. Прогнозите за недостиг на газ вероятно са подтикнали Пекин да предприеме този ход, тъй като е поел ангажимент да осигури топлината на домовете тази зима. Препродажбите отбелязаха рязък обрат за Китай, който миналата година изпревари Япония и стана най-големият вносител на втечнен природен газ в света, благодарение на увеличените покупки на спот пазара, но през 2022 г. може да отбележи първия си спад.

 

Вносителите на енергия ще следят отблизо висшите лидери, събрали се в китайската столица за едноседмичния партиен конгрес. Президентът Си Дзинпин подчерта енергийната сигурност в двучасовата си реч в неделя, като повтори, че страната трябва да продължи напред с екологичния си преход по разумен начин, за да избегне рисковете от криза в доставките.

 

Цените на природния газ в Европа са спаднали с почти 60% от най-високата си стойност през август, въпреки че все още са рекордни за това време на годината, тъй като регионът се стреми да избегне доставките от Русия след нахлуването й в Украйна през февруари, коментира Блумбърг. Напливът от доставки на втечнен природен газ за Европа се отразява негативно на спотовите цени в региона, което кара някои доставчици да обмислят пренасочване на доставките обратно към Азия, където цените са по-привлекателни.

 

Въпреки това, ако Китай се опита да осигури собствени доставки, това може да доведе до намаляване на доставките за Европа и да изостри енергийната криза в региона в случай на студена зима. Китай има големи договори за закупуване на втечнен природен газ от износители като САЩ, като търговците от азиатската държава пренасочиха част от тези доставки към Европа тази година на фона на слабото търсене в страната, пише "Офнюз".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3035 |28.09.2022 Седемнайсет души загинаха при пожар в ресторант в Китай . 2| 6808 |19.09.2022 Байдън предупреждава Китай: Американските сили ще защитят Тайван, за разлика от Украйна . 0| 2927 |18.09.2022 28 души загинаха, след като автобус се преобърна в Китай . 0| 2992 |16.09.2022 Огромни пламъци обхванаха небестъргач в Китай, има жертви /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads