Реклама / Ads
1| 4706 |06.07.2010 СВЯТ

Ключов френски министър уличен в корупция

.
Ключов министър във френското правителство беше обвинен днес в корупция. Той беше уличен, че е получил 150 000 евро в брой от наследницата на козметичния концерн “Лореал” Лилиан Бетанкур, които е финансирал в предизборната кампания на президента Никола Саркози през 2007 година, пише Mediapart.
 

Новото разкритие се вписва в серия от скандали, които от няколко месеца насам подкопават рейтинга на правителството и в неделя доведоха до оставките на двама министри.

В интервю за информационния сайт Mediapart бившата счетоводителка на най-богата французойка Лилиан Бетанкур заяви, че министърът на труда Ерик Вьорт е получил в качеството си на касиер на президентската Партия Съюз за народно движение сума от 150 000 евро в брой, за да финансира кампанията на Саркози през пролетта на 2007 г. Клер Т. е работила при наследницата на “Лореал” в продължение на 12 години и напуснала счетоводителския пост през ноември 2008 г. Тя разполагала с акредитив за теглене на 50 000 евро в брой седмично.

Според нейния разказ пред Mediapart Патрис дьо Метр, управляващ богатството на 87-годишната милиардерка, й е наредил в края на март 2007 г. да изтегли сума, три пъти по-голяма от обичайната, т.е. 150 000 евро. „След това Метр ми каза, че бърза за вечеря с Ерик Вьорт, за да му предаде – дискретно, както ми каза – тези 150 000 евро“, добави тя.

Бившата счетоводителка твърди също, че докато бил кмет на парижкия район Ньои в периода 1983-2002 г. е бил чест гост на трапезата на семейство Бетанкур, „където получаваше своя плик“.

През миналия месец медиите във Франция публикуваха подробности от телефонни разговори, записани от иконома на Лилиан, които доказват, че тя е укривала данъци. В тях тя разисква с финансовия си съветник Патрис дьо Местр възможни варианти за прехвърляне на активи в чужбина, включително покупка на недвижими имоти на Сейшелските острови и укриване на пари в швейцарски банкови сметки. Вместо в швейцарски банки дьо Местр съветва Бетанкур да прехвърли пари в по-безопасно място, например в Сингапур.

Записи са направени в периода от май 2009 г. до май 2010 г. от иконома на Бетанкур, които се твърди, е събирал информацията за дъщеря й. В същото време е Лилиан е правела големи дарения за партията на президента Никола Саркози Съюз за народно движение.

Предполага се, че Вьорт е бил в конфликт на интереси, докато е бил бюджетен министър и е отговарял за борбата с данъчните измами, тъй като съпругата му е работела за Бетанкур. От разговорите между Лилиан и Патрис дьо Местр става ясно, че той е наел съпругата на Ерик Вьорт във финансовата компания „Климен” след молба на самия министър.

Самият Вьорт категорично отрича обвиненията, като твърди, че е жертва на лов на вещици от страна на левите сили във Франция, които искат да използват общественото недоволство срещу решението за увеличаване на пенсионната възраст на 62 години. Но дори в управляващата партия мнозина са на мнение, че министърът може да е забъркан в недопустим конфликт на интереси.

Флоранс Вьорт призна преди няколко дни, че е подценила възможността за конфликт на интереси. Тя обяви, че на 25 юни е напуснала компанията „Климен”.

На въпрос на АФП Никола Саркози подчерта: „Това е напълно невярно!“ Ерик Вьорт е обект на остри критики за това, че докато е бил министър на бюджета (2007-март 2010 г.), неговата съпруга е управлявала част от богатството на Лилиан Бетанкур, за която съществуват подозрения в данъчни измами
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5434 |25.06.2010 Подарък-бомба едва не уби гръцки министър . 4| 9443 |25.06.2010 Осъдиха френски канибал-затворник . 0| 5417 |24.06.2010 Призракът на корупцията броди на Балканите . 11| 5615 |28.04.2010 Скопие готви капан за министър Младенов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads