Реклама / Ads
0| 4134 |16.09.2016 СВЯТ

В Конгреса призоваха Обама да не помилва ”изменника” Сноудън

.
Едуард Сноудън
Едуард Сноудън не е изобличител, а изменник на своята страна и предател на колегите си, гласи доклад на Конгреса на САЩ. Огромното мнозинство секретни документи, откраднати и публикувани от Едуард Сноудън, са съдържали военни тайни и не са имали нищо общо с личния живот на хората, гласи доклад на Комисията по разузнаването към Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
 
Двупартийната комисия публикува резюме от три страници на доклада. В продължение на две години тя е проучвала как Сноудън, бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС), е успял да изтегли над 1,5 милиона класифицирани документа от защитени мрежи на АНС, какво са съдържали документите и какви вреди е нанесла кражбата им на националната сигурност.

Сноудън предостави документите на журналисти, които направиха разкрития за програмите за масирано вътрешно следене, започнало след терористичните нападения на 11 септември 2001 г., напомня АП.

Програмите са събирали метаданни за телефонни разговори на милиони американци и за електронна кореспонденция с чужбина. Сноудън избяга в Хонконг и после в Русия, за да избегне съдебно преследване, а сега иска президентът Обама да го помилва като изобличител.

Сноудън не е изобличител, а изменник на своята страна и предател на колегите си, заяви председателят на Комисията Девин Нунис, конгресмен републиканец от Калифорния, цитиран от Асошиейтед прес.

"Той изложи на опасност нашите военнослужещи и хората в Америка. Очаквам той в крайна сметка да се върне в Съединените щати, където да бъде изправен пред правосъдието заради престъпленията си", добави Нунис.

Разкритията на Сноудън за събраните от АНС данни за милиони телефонни разговори породиха ожесточени дебати между представители на гражданското общество, които изразиха безпокойство за посегателствата над личния живот, и законодатели, които заявиха, че губят инструменти за борба с тероризма.

Всички членове на конгресната Комисия по разузнаването се подписаха под писмо до президента Барак Обама, в което го призовават да не помилва Сноудън, посочва АП.

Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, заяви междувременно, че филмът за Едуард Сноудън си заслужава да бъде гледан.

"Филмът на американския режисьор Оливър Стоун би бил особено интересен за жителите на Европа и Америка, смята говорителят на Владимир Путин. "Препоръчвам го на всички, за да може след това да размислят", заключи Песков.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3856 |06.09.2016 Заради обиди Обама отмени срещата с филипинския президент . 0| 4282 |13.08.2016 Вижте заплатите на Обама, Меркел, Дилма и Клинтън . 0| 5532 |12.08.2016 Обама с 400 000 долара годишна заплата, Путин - със 137 560

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads