Реклама / Ads
0| 7150 |21.06.2017 СВЯТ

Кралят на Саудитска Арабия назначи сина си за престолонаследник

.
Кралят на Саудитска Арабия Салман
Кралят на Саудитска Арабия Салман назначи сина си Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд за нов престолонаследник, след като уволни Мохамед бин Найеф бин Абдул Азиз Ал Сауд.
 

Принц Мохамед бин Салман беше назначен и за първи вицепремиер и запазва поста на министър на отбраната.  Назначението беше подкрепено от 31 от общо 34 членове на "Съвета за вярност към монархията".

 

Досегашният престолонаследник Мохамед бин Найеф беше харесван от Запада заради действията му срещу религиозния екстремизъм.

 

Мохамед бин Найеф вече няма да е и министър на вътрешните работи. Вместо него на поста е назначен 33-годишният принц Абдул Азиз бин Сауд Бин Найеф бин Абдул Азиз Ал Сауд. Той ще отговаря за вътрешната сигурност и борбата с тероризма. Баща му е губернатор на голямата Източна провинция, където се намира голяма част от петролното богатство на страната, отбеляза Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Членовете на кралското семейство и високопоставени служители ще се съберат днес в двореца в Мека, за да се закълнат във вярност на новия престолонаследник.  Мохамед бин Салман има репутацията на реформатор. Досега той беше министър на отбраната, втори вицепремиер, специален съветник на краля и председател на Съвета по икономически въпроси и развитие, който е и надзорният орган на най-голямата компания производител на петрол в света Сауди Арамко.

 

Той направи и важни посещения в чужбина, включително в САЩ, където се срещна с президента Доналд Тръмп през март. Визитата му беше ключова и подготви визитата на Тръмп в Саудитска Арабия през май - първото посещение в чужбина на американския президент след поемането на поста.

 

Назначаването му за престолонаследник се приема с възхищение от младите саудитци, тъй като за тях е доказателство, че тяхното поколение вече ще има централна роля в управлението на страната, коментират световните агенции.

 

С указа си крал Салман промени реда на наследяване на трона, който досега бе запазен само за преките синове на основателя на кралството Абдул Азиз, и включи и внуците му, отваряйки пътя към трона за второто поколение от династията Ал Сауд, отбелязва Франс прес.

 

Назначението обаче беше посрещнато и с критики - заради войната с Йемен, която не успя да прогони подкрепяните от Иран шиитски бунтовници и при която загинаха десетки цивилни. Мохамед бин Салман изключва воденето на диалог с Иран, защото обвинява страната, че иска да контролира ислямския свят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6256 |12.06.2017 Назначиха нов зам.-председател на ДАНС . 0| 5878 |07.06.2017 Иран обвини Саудитска Арабия за атентата . 0| 5304 |26.05.2017 Борисов назначил с ”чиста съвест” Илиян Тодоров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads