Реклама / Ads
15| 24621 |31.08.2012 СВЯТ

Лейди Даяна: Просто събирах букетите...

.
Море от цветя пред двореца Кенсингтън са положени след смъртта на принцеса Даяна
Във Великобритания ще бъде почетена паметта на лейди Даяна във връзка с 15-годишнината от нейната смърт при автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г.
 
Очаква се стотици хора да се съберат пред резиденцията на покойната принцеса на Уелс - Кенсингтънския дворец в Лондон.

Понастоящем в двореца е уредена изложба от лични дрехи и аксесоари на Даяна, с които тя се е появявала публично приживе. Нейни почитатели ще се съберат и в кафенето "Лейди Ди" в квартала "Бейзуотър", предава БТА.

Принцеса Даяна загина на 36-годишна възраст, след като автомобилът й се вряза в опорна колона на подземна магистрала. В катастрофата в Париж загинаха нейният близък приятел Доди ал Файед и шофьорът. По това време Даяна и престолонаследникът Чарлз бяха разведени, припомнят световните агенции.

Тогавашният премиер на Великобритания Тони Блеър я определя като „принцесата на народа”. За разлика от него кралица Елизабет II оценява погрешно настроението на народа и решава да не се връща в Лондон от Шотландия, където се намира в този момент. Това и донася много критики, сред които че е била прекалено студена към смъртта на бившата си снаха.

Погребението на Даяна е пълно с емоции. От словото на брат й, който обвинява медиите, че са я преследвали през целия й живот и че може и това да е причината за катастрофата, до образа на 12 годишния Хари, вървящ след ковчега на майка си.

Според много анализатори наследството на лейди Даяна остава живо и до днес и то благодарение на съпругата на по-големия й син Уилям Кейт.

„През последните три или четири години младата принцеса взе много от манталитета на Даяна и започнахме да мислим по-малко за Даяна и повече за Уилям, Хари и Кейт”, разказва пред АФП кралският историк Кейт Уилямс.

Дори преди развода си с Чарлз Даяна се отдава напълно на благотворителност, нещо, което младите кралски особи правят и днес, допълва Уилямс. „Даяна имаше доста добро бракоразводно споразумение и беше голям хуманист.”

Дори след толкова много години смъртта на принцесата продължава да е важна тема около кралското семейство.

След смъртта на Даяна популярността на кралското семейство във Великобритания рязко спада. Вина за това имат и многото разводи и скандали по това време, а навярно и една от версиите, че катастрофата на 31 август не е била инцидент.

Майкъл Джексън и Даяна

Днес обаче Елизабет II се радва на най-високия си рейтинг от 1952 година, когато заема престола, а интересът около другите членове на фамилията не стихва.

„Кралското семейство много силно се опитваше да промени имиджа си след смъртта на Даяна”, отбелязва Уилямс. А дали са успели след последните събития около принц Хари остава под въпрос.

Във Великобритания е започнало снимането на филм, разказващ за живот на лейди Даяна. Историята е базирана на спомените на дългогодишния й бодигард Кен Уорф. 

Лейди Даяна е принцеса на Уелс от сватбата си с престолонаследника на британския трон принц Чарлз на 29 юли 1981 г. до смъртта си на 31 август 1997 г. Много често е наричана „принцесата на народа“ - обожавана от поданиците на Кралството, тя реализира многобройни благотворителни дейности по цял свят. След петнадесетгодишен брак с Чарлз, през 1996 г. двамата се развеждат. Те имат двама синове – принцовете Уилям и Хари. Година по-късно Даяна умира в тежка автомобилна катастрофа в тунел в Париж заедно с египетския бизнесмен, с когото се счита, че е имала романтична връзка - Доди ал Файед, и техния шофьор Анри Пол.

На 14 декември 2006, след тригодишно разследване, Скотланд Ярд излиза с доклад, че автомобилната катастрофа на лейди Даяна и Доди ал-Файед не е резултат от заговор за убийство, а е трагичен инцидент. На 7 април 2008 съдебният състав по делото решава, че причина за смъртта на Даяна е „престъпно нехайство“, породено от комбинацията от употреба на алкохол от страна на шофьора с неимоверния натиск от страна на жълтата преса.


Мисли на лейди Ди:

 

Ако на мъжете им се налагаше да раждат, нямаше да имат повече от едно дете.

 

Хората ме наричат Мерилин Монро на 80-те години. Това е голямо щастие за мен.

 

След развода:

В този брак бяхме трима. Не обичам тълпите...

 

Не ми остава нищо друго, освен да събирам букетите (по повод нейната популярност).

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 22158 |30.08.2012 Apple получи от Samsung компенсация за $1 млрд в дребни монети . 10| 7166 |30.08.2012 Опаа! БГ заплатите стават цярът за Гърция . 2| 5881 |29.08.2012 7-годишната присъда за Тимошенко - потвърдена! . 0| 5570 |29.08.2012 Бомба от Втората световна война затвори летище "Схипхол" в Амстердам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads