Реклама / Ads
5| 5197 |05.12.2015 СВЯТ

Лондон критикува Камерън, че оправдавал бг-бруталността срещу бежанците

.
Борисов и Камерън
Посещението на британския премиер Дейвид Камерън покрай телените заграждения на българско-турската граница и поощрителните му думи към българските власти бяха веднага посрещнати с критики от голяма хуманитарна организация във Великобритания.
 
От Oxfam го предупредиха да не оправдава бруталните действия на българските власти, използващи полицейски кучета срещу имигранти и бежанци, а да се фокусира върху осигуряването на безопасен и законен път тези хора да достигнат до сигурно убежище.

На участък до граничния пункт Лесово-Хамзабейли, където бе с премиера Бойко Борисов, Камерън каза, че ЕС би трябвало да се поучи от мерките, взети от София. "Великобритания винаги е охранявала и ще охранява собствените си граници. Не сме в Шенгенската зона, където граници няма", цитират думите му "Гардиън" и "Индепендънт".

"Но е важно Европа да има и силни външни граници и тук, в България, можем да видим един премиер и правителство, които са абсолютно ангажирани с това. Не имат морска граница и я пазят, имат сухопътна граница с Турция и я пазят. И мисля, че от това може да се вземат сериозни поуки как може това да се свърши, когато му дадеш приоритет. Така че ще продължим да ги подкрепяме във важната работа, която вършат."

Но Мая Мейлър, ръководител на хуманитарната дейност в Oxfam, реагира на думите му така: "Бежанци, пресекли българската граница, разказват за изнудване, обири, физическо насилие, атаки на полицейски кучета и заплахи за депортиране от български служители. В неотдавнашно проучване над 100 бежанци, които са имали контакт с българската полиция, разказаха за злоупотреби".

"На отчаяни хора, бягащи от Афганистан, Сирия и Ирак би трябвало да се предложи убежище, а не враждебно отношение и унижение. Европейските политици трябва да внимават да не се окаже, че подкрепят такива действия."

От Oxfam добавят, че Центърът за човешки права в Белград е публикувал доклад, финансиран от британската организация, в който са описани случаи на бруталност от българската полиция, включително инцидент, в който униформен опрял пистолет в челото на бежанец.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5666 |29.11.2015 Пет хиляди протестираха в Лондон срещу удари в Сирия . 0| 4395 |02.11.2015 Гъста мъгла парализира самолетния трафик над Лондон . 0| 4468 |24.10.2015 ООН критикуват използването на сила срещу лодките на имигрантите . 0| 4249 |15.10.2015 Службите в Лондон могат свободно да подслушват депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads