Реклама / Ads
6| 6080 |09.04.2013 СВЯТ

Маргарет Тачър подава оставка след среща с Желю Желев

.
Маргарет Тачър
Три срещи с Маргарет Тачър има д-р Желю Желев като президент на България. Първата е на 20 ноември 1990 г. в Париж на форума на върха на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа (днешната ОССЕ). Разговорът трае около 20 минути.
 
"След обичайните протоколни любезности - спомни си д-р Желев - казах на г-жа Тачър, че се отнасям с голямо уважение и възхищение от нейното смело и енергично управление. Тя наистина имаше излъчване на твърд, волеви и последователен човек.", пише 24 часа.

Д-р Желев казва, че източноевропейците имат много важна причина да уважават нея и американския президент Рейгън. С твърдата си и последователна политика спрямо съветския блок - Империята на злото, двамата допринесли много за бързото рухване на комунизма в Европа.

Маргарет Тачър се интересува от селското стопанство в България и съветва д-р Желев по-бързо да върнат земята на предишните собственици. "Върнете я и бъдете сигурни, че селяните най-добре знаят какво да я правят...", казва Тачър.
 

Тя поставя и въпроса за новите лица в дипломацията. "В прав текст ми каза, че ако искаме на Запад да ни приемат сериозно като нова демокрация, трябва да заменим старите номенклатурни кадри в дипломацията с нови лица от демократичните среди", разказа още д-р Желев.
 

След срещата си с българския президент в Париж Маргарет Тачър се прибира в Лондон и подава оставка. Втората им среща е, когато тя вече не е премиер. Тачър и Желев се виждат на 19 февруари 1991 г. в Лондон на неговото официално държавно посещение.
 

Такава среща не е предвидена, но след разместването на програмата двамата се срещат в апартамента му в хотел "Кларидж". Г-жа Тачър идва десетина минути по-рано, пие кафе във фоайето и се качва при президента точно в уречения час. Явно темата за България след срещата им в Париж я е занимавала, защото първите думи са: "Е, г-н президент, вие знаете от какво бягате, но знаете ли към какво отивате?"

Третата им среща е на погребението на Роналд Рейгън на 11 юни 2004 г. във Вашингтон. Двамата само си кимват за поздрав.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6656 |08.04.2013 Путин: Чернобил ще е детска приказка на фона на корейски конфликт . 6| 5579 |08.04.2013 Никола Груевски: Историческа победа! . 1| 5095 |08.04.2013 Черна гора осъмна с двама президенти . 1| 4860 |07.04.2013 Македония гласува днес на втори тур

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads