Реклама / Ads
18| 16630 |07.01.2022 СВЯТ

Мария Захарова: В САЩ не разбират какво се случва в Казахстан

.
Мария Захарова
Западът и Русия трудно се разбират заради различните ценности, които формират обществата им. За разлика от САЩ, където основна ценност е върховенството на закона, пред който всички са равни без оглед на позицията им във властта, то в страните от бившия СССР все още върховна ценност е върховенството на силната централна власт, чийто център и символ си остава Москва.
 

Случаят с Казахстан е пореден пример за това. Някои представители на САЩ не разбират какво се случва в Казахстан и го предават като официална позиция на Вашингтон, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.


Тя коментира изявленията на прессекретаря на Белия дом Джен Псаки, че САЩ имат въпроси относно законността на искането на казахстанските власти за използване на силите на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) в страната.


„Всички са свикнали с факта, че някои представители на Вашингтон не разбират всичко, предавайки това на позицията на САЩ“, написа Захарова в канала си в Telegram.

Припомняме, че на 2 януари тълпи излязоха по улиците в градовете Жанаозен и Актау в Мангистауската област в Югозападен Казахстан, протестирайки срещу високите цени на горивата. Два дни по-късно протестите погълнаха Алмати, в югоизточната част на страната, където полицията използва светкавици, за да разпръсне тълпата, както и други градове, включително Атирау, Актобе (на запад), Уралск (на северозапад), Тараз, Шимкент , Кизилорда (на юг), Караганда (на североизток) и дори столицата на Казахстан Нур-Султан. Президентът наложи двуседмично извънредно положение в област Мангистау и в област Алмати, както и в най-големия град на републиката Алмати и столицата Нур-Султан. На 5 януари държавният глава също прие оставката на правителството. Неговите членове ще продължат да изпълняват задачите си до сформирането на нов кабинет.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4306 |22.04.2021 Захарова: ЕС сам инициира разпад на отношенията с Русия . 0| 4721 |26.10.2019 Осъдената за шпионаж Мария Бутина се прибра от САЩ в Русия . 4| 5958 |17.03.2018 Захарова: Западът отвлича вниманието заради Сирия и Ирак . 0| 3860 |21.09.2017 15 жертви и 20 изчезнали след урагана ”Мария”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads