Реклама / Ads
4| 2296 |18.08.2024 СВЯТ

Meta: Русия опитва да подкопае помощта за Украйна през онлайн кампании за влияние преди изборите в САЩ

.
Според доклад, публикуван от Meta в четвъртък, онлайн кампании за влияние, свързани с Русия, се очаква да насърчат западните политици да се противопоставят на продължаващата подкрепа за Украйна преди предстоящите избори в САЩ.
 

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Москва бомбардира световните социални медийни мрежи с тайни усилия да подкопае подкрепата на Запада за Киев. Тя също така издигна речи на национални законодатели от Франция до Канада, които твърдят, че десетките милиарди долари, предоставени на Украйна, биха били по-добре похарчени у дома.





В навечерието на президентските избори през ноември в САЩ, където републиканският кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс и други водещи републикански законодатели открито оспорват финансовата подкрепа на Вашингтон за Украйна, Meta заяви, че базираните в Русия операции за влияние вероятно ще се възползват от тези вътрешни послания за собствена политическа изгода.

 

Технологичният гигант обаче уточни, че няма връзки между такива американски политици и руски участници, които се опитват да използват коментарите на законодателите, за да подклаждат разделение преди вота през ноември.

 

„Трябва да очакваме да видим руски опити за насочване на дебати, свързани с изборите, особено когато те засягат подкрепата за Украйна“, заяви пред репортери в сряда Дейвид Агранович, директор по политиката за сигурност в Meta. „Тенденцията е по-скоро свързана с темата, а именно противодействие на подкрепата за Украйна, отколкото с някоя конкретна партия“.

 

През последното десетилетие Кремъл става все по-усъвършенстван в насочването на цифровата намеса към западната аудитория, въпреки че цялостното му въздействие върху начина, по който хората гласуват, остава неясно.

 

Тъй като технологичните компании, политиците и групите на гражданското общество станаха по-успешни в разкриването на такива кампании, базираните в Русия групи - само някои от тях официално приписвани на руската държава - промениха тактиката си, за да популяризират послания, създадени от местни политици и влиятелни личности. Преди това те се опитваха сами да създават разединяващи публикации в социалните медии.

Например по време на неотдавнашните олимпийски игри в Париж и продължаващите крайно десни вълнения в Обединеното кралство свързаните с Русия акаунти в социалните медии усилено популяризираха местни потребители на социални медии като примери за това защо западната демокрация е в упадък, въз основа на прегледа на POLITICO на хиляди публикации в социалните медии във Facebook, TikTok и X.







В последния си доклад Meta заяви, че е премахнала четири базирани в Русия тайни операции за влияние, насочени към потребители на социални медии в Европа, САЩ и страни като Азербайджан и Мали, съответно. Това включва общо 340 акаунта и страници във Facebook и Instagram, които са похарчили общо над 150 000 долара за реклама в социалните медии.

 

Компанията заяви, че тези кампании са били насочени предимно към критикуване на Украйна, призоваване на други държави да не подкрепят източноевропейската страна и поставяне на въпроса защо Западът трябва да отделя толкова много пари за продължаващата война. Meta добави, че е премахнала тези свързани с Русия усилия, преди да са придобили голяма популярност онлайн.

 

По-малко от три месеца преди изборите в САЩ технологичният гигант също така заяви, че е прекратил отделна тайна операция, произхождаща от страната, която е създала фалшива политическа група за застъпничество, насочена към „истинските консерватори“ в ключови конкурентни щати като Пенсилвания и Мичиган.

 

Въпреки че Meta не може да установи кой стои зад тази дейност, кампанията за влияние е заимствала в голяма степен от известни руски тактики, включително използване на инструменти за изкуствен интелект за създаване на фалшиви акаунти в социалните медии, които са създали щатски акаунти във Facebook, свързани с фалшивата група за политическо застъпничество.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5385 |16.08.2024 Украйна е атакувала Кримския мост . 14| 4623 |15.08.2024 Украинските части плениха рекорден брой руски войници, повечето се предават доброволно . 23| 6604 |14.08.2024 Oперацията в Курск - първата сухопътна инвазия в европейска Русия след Втората световна война. Кремъл я крие от населението . 17| 3128 |13.08.2024 Украйна овладя 28 руски селища, контролира 1000 кв. км. в Курска област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads