Реклама / Ads
7| 5422 |19.11.2010 СВЯТ

Москва стресната от собствените си мюсюлмани

.
Из московските медии напоследък се завъртя една цифра, която смути силно мнозина руснаци: близо 80 000 мюсюлмани бяха посетили малкото на брой джамии в руската столица, за да почетат празника Курбан Байрам, пише "Дойче веле".
 
Във вестници, електронни медии и интернет-сайтове нашироко се обсъждаше как мюсюлманите-богомолци задръстили улици и площади в близост до централната джамия "Соборная" и каква блъсканица настанала, когато полицията се опитала да регулира движението на човешкото множество към станциите на метрото. В блогърската сцена, която представлява нещо като отдушник за потисканите от режима медии, се изливаше недоволството на руските граждани от сцени, които наблюдавали: мюсюлмани разпъвали молитвени килимчета "за еднократна употреба" и не само произнасяли молитви, но и колели жертвени овни - и то пред очите на невинни и изцяло потресени от кървавата гледка християнски деца...

Недоволството от това, че в сърцето на християнска Русия и насред града със златните куполи на православните черкви, изведнъж са нахлули съвсем необичайни богомолци, беше ясно осезаемо. При това в джамиите се беше събрала само малка част от московските друговерци, защото според Съвета на мюфтиите в руската столица живеят близо 2 милиона мюсюлмани. Има дори предположения, според които почти една трета от 10-милионното население на руската столица са именно мюсюлмани.

Еквилибристиките с цифрите са всъщност добре дошли за мюфтиите в Москва, които отдавна настояват за разрешително да се изгради нова джамия, защото наличните четири молитвени дома не побират богомолците. Руски граждански инициативи, както и властите в Москва, Сочи и други градове активно се съпротивляват на подобно нещо. По всичко личи, че Русия отказва да забележи един очевиден факт: че в страната живеят не само християни, а и към 35 милиона мюсюлмани.
Ислямът - държан под око

Истинският им брой няма да може да бъде научен и сега, след новото преброяване на населението, защото въпросът за вероизповеданието така и не фигурираше във въпросника. Все пак е ясно, че мюсюлманите са доста многочислено малцинство в многонационална Русия. Ясно проличава и това, че религиозното самочувствие на това малцинство е нараснало значително. Многонационалността на Русия се изтъква от всички руски политици в парадните им речи като нещо ценно, в ежедневието обаче руската държава изпитва трудности да общува с исляма и все гледа да го държи подозрително "под око".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5141 |21.10.2010 Путин и Медведев си избраха кмет на Москва . 9| 7614 |28.09.2010 Медведев уволни Лужков като кмет на Москва . 5| 5326 |21.08.2010 Обама е мюсюлманин, така мислят 60 млн. в САЩ . 14| 9239 |16.08.2010 Мюсюлмани плашат Сърбия с автономия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads