Реклама / Ads
2| 5134 |18.05.2010 СВЯТ

МВФ препоръча на Гърция да намали заплатите в частния сектор

.
Гърция ще трябва да намали и заплатите в частния си сектор, за да подобри конкурентоспособността си, препоръча шефът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан в интервю за "Евронюз".
 

Според Строс-Кан това е единственият начин да продават продукцията си в сравнение с това, което правят техните съседи от еврозоната.

"Защо на Гърция й е толкова трудно да постигне растеж? Защото има проблем с конкурентоспособността. Какво означава това? Че това, което произвеждат, е по-скъпо от същото, произвеждано от други държави. Ето защо трябва да орежат заплатите.

Това неизбежно ще е ужасно болезнено, но е абсолютно необходимо, защото е единственият начин да продават продукцията си, когато други държави правят същото при по-ниски разходи. Не става дума за неразвити страни в Азия, Африка или Латинска Америка, а за съседите им в еврозоната.

Производствените разходи в Гърция са 20-25% по-високи от тези в Германия, например и тази разлика трябва да се коригира", заяви Строс-Кан.

"Когато активите на една страна - като къщите или офисите - не намират купувачи или цената им се срива, дългът, било той частен или публичен, става неизбежен. Единственото решение е да се режат разходи или да се открият нови източници на приходи. Лесно е да се разбере, но е трудно да се направи", допълни Строс-Кан.

"Може да си много богат, може да си Рокфелер и въпреки това да имаш прекалено много дългове. Така че въпросът не е дали си беден или богат. Въпросът е колко се задлъжнял спрямо това, което притежаваш. А за държави като Гърция - отчасти заради грешки в миналото, отчасти заради последиците от глобалната финансова криза, нивото на задлъжнялост е прекалено високо. Така че трябва да се режат разходи, няма друг начин, иначе никой няма повече да им даде пари."

Шефът на МВФ не споделя страховете за разпространение на гръцката дългова криза в целия европейски юг, като каза, че тя се отнася само до Гърция.

Доминик Строс-Кан призова ЕС да пристъпи към реформиране на европейските институции. Той смята, че кризата дава на ЕС шанс да извърши истинска валутна интеграция и че "това не е краят на еврото".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4845 |08.05.2010 Лидерите от еврозоната подкрепиха Гърция . 0| 4929 |07.05.2010 Германия се смили над потъваща Гърция със заем от 22 млрд. евро . 3| 4841 |06.05.2010 Гърция прие законопроект за икономии . 3| 4792 |05.05.2010 Обща стачка парализира Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads