Реклама / Ads
1| 4787 |16.12.2009 СВЯТ

Наградата Сахаров за свобода на мисълта връчиха на Мемориал

.
Андрей Сахаров
Олег Орлов, Сергей Ковальов и Людмила Алексеева от името на руската правозащитна организация "Мемориал", както и на всички други защитници на правата на човека в Русия, получиха тазгодишната награда Сахаров за свобода на мисълта по време на официална церемония в пленарната зала на ЕП в Страсбург.
 

Обявявайки Мемориал за носител на наградата Сахаров за свобода на мисълта на 22 октомври, председателят на ЕП Jerzy Buzek подчерта: "С връчването на наградата на Олег Орлов, Сергей Ковальов и Людмила Алексеева от името на "Мемориал" и на всички други защитници на правата на човека в Русия, ние се надяваме да допринесем за прекъсване на кръговрата от страх и насилие, обкръжаващ защитниците на човешките права в Руската федерация и да издигнем нашето послание, че активистите на гражданското общество навсякъде трябва да бъдат свободни да упражняват своите най-основни права на свобода на мисълта и на свобода на изразяване."

Основана през 1988 г., Мемориал е руска неправителствена организация, която насърчава разкриването на истината за политическите репресии в държавите от бившия Съветски съюз и се бори срещу нарушаването на правата на човека в тях. Организацията е създала база данни с над 1 300 000 имена на преследвани хора, с което цели изграждането на публичен архив върху последствията от тоталитарните репресии в страните от бившия СССР.

Олег Орлов е настоящ председател на „Мемориал“ и дългогодишен защитник на правата на човека. През октомври 2009 г. руски съд присъжда Олег Орлов да плати обезщетение на чеченския президент Рамзан Кадиров и да оттегли своите публични изявления, че е замесен в убийството на правозащитната активистка Наталия Естемирова.

Сергей Ковальов основава първото съветско сдружение за правата на човека през 1969 г. - Инициативна група за защита на правата на човека в СССР, и е един от инициаторите за основаването на „Мемориал“.

Людмила Алексеева основава през 1976 г. заедно с Андрей Сахаров и други активисти Московската хелзинкска група, която да следи за спазването на Заключителния акт от Хелзинки в Съветския съюз. От 60-те години насам Людмила Алексеева води кампания за справедливи съдебни процеси на арестуваните дисиденти и за тяхното обективно отразяване в медиите.

Цел на наградата Сахаров


Човешките права, демокрацията и правовата държава са едни от главните приоритети на Европейския парламент. Наградата Сахаров, на името на известния физик и носител на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров, се връчва ежегодно от 1988 г. насам на личности и организации, които:

* защитават правата на човека и основните свободи, особено правото на свободно изразяване;
* се борят за защита на правата на малцинствата;
* насърчават спазването на международните споразумения в областта;
* насърчават демокрацията и върховенството на закона.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5330 |16.12.2009 Корупционен скандал тресе Брюксел . 2| 5529 |16.12.2009 Румъния е готова да замести България в "Южен поток" . 0| 5123 |15.12.2009 Младите германци пият повече . 12| 4884 |15.12.2009 Номинират Кунева за шефски пост в ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads