Реклама / Ads
0| 3597 |13.11.2018 СВЯТ

Нараства напрежението между палестинците и Израел

.
Напрежението между палестинците и Израел се покачи до най-високото си ниво от 2014 година насам, след като палестински бойци изстреляха близо 400 ракети и минометни снаряда от ивицата Газа срещу Израел. При обстрела загина един човек, а най-малко 53 бяха ранени.
 

Израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол" е прехванала над 100 ракети, но други са преминали. Мъртъв мъж на около 40 години е бил изваден тази нощ изпод развалините на сграда в град Ашкелон в Южен Израел, улучена от една от десетките ракети, изстреляни от вчера следобед от ивицата Газа.

 

В отговор на масирания палестински обстрел израелската армия атакува повече от 100 военни обекта на движението Хамас, което управлява в Газа, и на друга екстремистка групировка - "Ислямски джихад".

 

Министерството на здравеопазването в ивицата Газа съобщи, че през последните 24 часа в анклава са убити шестима палестинци, съобщи Франс прес. Мишена на ответната операция с участието на танкове, на военновъздушните и военноморските сили са били складове за боеприпаси и подземна инфрастуктура.

 

Израелската авиация нанесла и удар и по хотел "Амал", подведомствен на палестинското министерство на вътрешните работи, в центъра на град Газа, съобщи палестинската агенция Маан, цитирана от ТАСС. Арабски телевизии съобщиха, че израелските ВВС са атакували в центъра на Газа един от щабовете на палестинските силови структури и напълно са го разрушили.

 

Израелски военен говорител отбеляза, че сегашната атака срещу Израел е най-ожесточената от 2014 г. насам. През юли и август същата година Израел предприе продължила 50 дни военна операция срещу Газа, целяща да сложи край на ракетния обстрел от палестинската територия.

 

Според Израел Хамас разполага с около 20 000 минометни снаряда и ракети с различен обсег в арсенала си и някои от тях могат да достигнат Тел Авив или Ерусалим. Според здравното министерство в Газа при сблъсъци от 30 март досега са убити над 220 палестинци. Палестинският лидер Махмуд Абас призова международната общност незабавно да се намеси в ситуацията в ивицата Газа и да спре "агресията на Израел", предаде палестинската агенция УАФА.

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш от своя страна поиска всички страни да проявят максимална сдържаност. "Специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов работи в тясно сътрудничество с Египет и всички заинтересувани страни за възстановяване на спокойствието", посочи говорителят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3662 |28.10.2018 Бразилците избират между Жаир Болсонаро и Фернандо Адад за президент . 0| 3610 |25.10.2018 Италия иска да е посредник между ЕС и Русия . 0| 3706 |15.10.2018 Жертвите на наводненията във Франция нарастват . 0| 4185 |09.10.2018 ЕП прие доклад за корекция на границите между Белград и Прищина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads