Реклама / Ads
0| 3569 |12.10.2018 СВЯТ

Насилие в Бразилия след първи тур на президентските избори

.
Рио де Жанейро
Оправдават се страховете, че насилието в страната ще се разрасне, ако крайната десница дойде на власт. Седмицата след първия тур на президентските избори е белязана от вълна от агресия заради предизборната кампания в Бразилия.
 

Ако фаворитът на тези избори Жаир Болсонаро стане президент на 28 октомври са налице опасения за отприщването на насилие - физическите атаки и заплахи срещу политическите противници, журналистите и хомосексуалистите, съобщава Франс прес.

 

Растящото насилие накара двамата кандидати за президентския пост в сряда да се опитат да успокоят страстите. "На насилието не се отвръща с насилие", заяви Фернандо Адад, който е кандидат за президент от лявата Работническа партия. Въпреки призивите медиите съобщават за множество нападения.

 

В понеделник в град Салвадор, столицата на северния щат Баия, е убит известен 63-годишен учител по капоейра /бразилско бойно изкуство с танцови и акробатични елементи/ Моа до Катенде заради думите му, че е гласувал за съперника на Болсонаро от левицата Фернандо Адад. Известният майстор на афробразилското бойно изкуство бе намушкан 12 пъти с нож в бар след спор по политически въпроси.


Освен това Бразилската асоциация на разследващите журналисти е регистрирала 137 случая на насилие (62 на физическо насилие и 75 в социалните мрежи) срещу журналисти, свързани с предизборната кампания.

 

Медиите съобщават още и за нападение на автобусна спирка над транссексуалната Жулиана Барбоза в намиращия се недалеч от Рио де Жанейро град Нова Игуасу.  Барбоза  е нападната от група амбулантни търговци с викове: "Трябва Болсонаро да спечели, за да изчистим улиците от тези боклуци". След удар по главата с метален прът следват още наранявания. Освен ужаса, насилието струвало на транссексуалната и десет шева на главата.

 

В университетското градче в Куритиба, Южна Бразилия, младеж с шапка на Движението на работниците без земя (известно с окупирането на земеделски площи от негови поддръжници селяни и представители на коренното население) бе пребит във вторник, съобщават местни медии.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4519 |11.10.2018 Разследват как се харчат 6 милиона лири в ”Хародс” . 0| 3840 |10.10.2018 Жертви и изчезнали след порой на остров Майорка . 0| 3749 |07.10.2018 Китай разследва шефа на Интерпол . 0| 3630 |05.10.2018 Отличиха двама с Нобеловата награда за мир заради борбата им със сексуалното насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads