Реклама / Ads
32| 5241 |22.11.2022 СВЯТ

НАТО призова страните-членки да обявят Русия за терористична държава. Ще се ослуша ли България?

.
Парламентарната асамблея на НАТО призова правителствата и парламентите на страните членки на алианса официално да обявят, че ”руската държава при сегашния режим е терористична държава”. Съответната резолюция беше приета на 21 ноември. Резолюцията също призовава за съгласувани действия за организиране на международен трибунал за разследване на военните престъпления на Русия в Украйна.
 

Подобна резолюция, призоваваща Русия да бъде обявена за "терористичен режим", беше приета през октомври от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В различни формулировки политическият режим в Русия вече е наречен терористичен от парламентите на Естония, Латвия, Литва, Полша и Чехия.

 

На 14.10.2022 г. ПАСЕ прие Резолюция, съдържаща норми, които не са задължителни, но имат политическа тежест. Това показва настроенията на европейската общност и доближава САЩ до признаването на Руската федерация като държавен спонсор на тероризма.

 

ПАСЕ изключи Русия от членството си още през март. Тази резолюция също поставя под въпрос законността на присъствието на Русия в Съвета за сигурност на ООН. Освен това ПАСЕ подкрепи създаването на международен трибунал за преследване на Руската федерация за престъпления срещу Украйна.

 

През март 2022 г. Русия актуализира списък си с неприятелски страни (в това число и Българи) и той достигна 50 държави. Решението за включването на всички страни от Европейския съюз, включително и България, както и Великобритания, Канада, Япония, Швейцария, Северна Македония и други дойде, след като Кремъл се разсърди, че те помагат на Украйна и са против "специалната военна операция" на Путин.

 

В Брюксел с голямо внимание очакват какво ще реши властта в София след обръщението на Парламентарната асамблея на НАТО, коментираха пред Фрог нюз дипломатически източници. Според тях не е изключено служебното правителство да не заеме ясна опзиция и да остави Народното събрание да вземе решение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3288 |07.09.2022 Папа Франциск призова за прекратяване на „световната война“ . 0| 3363 |30.08.2022 Шиитски лидер призова да се спрат протестите в Ирак . 0| 3325 |11.08.2022 Сенатор-републиканец поиска задължителна вазектомия за всички мъже в Небраска . 0| 4784 |26.07.2022 Няма да подкрепим Швеция и Финландия за НАТО, докато не изпълнят ангажиментите си, отсече Ердоган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads