Реклама / Ads
0| 3696 |10.02.2023 СВЯТ

Никарагуа изпраща 222 политически затворници към САЩ

.
Повече от 200 задържани членове на опозицията в Никарагуа заминаха за САЩ, тъй като бяха освободени от правителството на президента Даниел Ортега, съобщава членове на техните семейства и опозиционни дейци, съобщават световните агенции. Стотици хора бяха изпратени в затвора в Никарагуа след антиправителствените протести през 2018г., които бяха посрещнати с брутални репресии, довели до 355 смъртни случая и бягството на повече от 100 000 души в изгнание.
 

"Двеста двадесет и двама политически затворници пристигат във Вашингтон, те бяха освободени", заяви бившият посланик на Никарагуа в Организацията на американските държави (ОАД) Артуро Макфийлдс във видеоклип, споделен в социалните мрежи. Макфийлдс сега живее в Съединените щати. Той зашеметяващо се отказа от ролята си миналата година по време на сесия на постоянния съвет на ОАД, тъй като осъди "диктатурата" на Ортега.

 

Хавиер Алварес, никарагуанец, живеещ в изгнание в Коста Рика, заяви, че съпругата и дъщеря му, които имат и френско гражданство, са били сред освободените. Дипломатически източник в Манагуа потвърди пред АФП освобождаването, но официален коментар от страна на правителството няма. Стотици хора бяха изпратени в затвора в Никарагуа след антиправителствените протести през 2018г., които бяха посрещнати с брутални репресии, довели до 355 смъртни случая и бягството на повече от 100 000 души в изгнание.

 

През 2021г. десетки представители на опозицията бяха арестувани, включително седем кандидати за президент, преди изборите. Те бяха обвинени в подкопаване на "националната цялост". Никарагуанският писател Серхио Рамирес, който е бил вицепрезидент на Ортега по време на първия му мандат през 1985-90 г., приветства освобождаването: "Днес е велик ден за борбата за свободата на Никарагуа", заяви Рамирес, който сега живее в Испания: "Те се отправят към изгнание, но се отправят към свободата."

 

Съединените щати похвалиха този ход и заявиха, че ще приветстват пристигащите. "Решението на никарагуанското правителство е положително и добре дошло", заяви говорител на Държавния департамент. Привърженик на марксисизма в младежките си години, Ортега е бивш партизанин в Сандинисткото движение, което първоначално завзема властта през 1979г. Той е победен през 1990г., но се завръща на власт през 2007г. и оттогава прилага все по-авторитарни практики, като отменя ограниченията за президентските мандати и поема контрола върху всички клонове на държавата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7525 |15.12.2022 The Washington Post: САЩ изпраща оборудване в Киев, което превръща неуправляеми боеприпаси в ”умни” бомби . 0| 3460 |13.08.2022 Китай изпраща бойни самолети в Тайланд за съвместни учения . 0| 3466 |28.07.2022 Автобус падна от скала в Никарагуа, над 15 са жертвите . 28| 4323 |02.02.2022 Байдън даде зелена светлина за изпращане на военни в Източна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads