Реклама / Ads

67| 6333 |29.01.2015 СВЯТ

Никита от Киев: Избягах в Русия, за да не стана пушечно месо

.
Никита Берлизов
18-годишният Никита Берлизов, който избягал в Русия от украинската мобилизация, разказва как военните вербуват за служба в Донбас, предаде руската телевизия LifeNews .Младият мъж споделя пред медията причините за бягството си от родината. Той разказва как е бил преследван от властите в Киев, както и как неговите връстници са приели да попълнят редиците на военните и да заминат да воюват в Донбас.
Никита взел решението да избяга в Русия на 9 май 2014 година. Според него на този ден много хора в Киев не просто игнорирали великия празник на победата, а дори се опитали да провалят мероприятията в Парка на славата.

Миналото лято Никита получил повиквателна да се яви в армията. На семеен съвет обаче решили, че за служба в армията на Украйна и дума не може да става.

Сега младият човек е започнал нов живот в Русия със статут на временно пребиваващ.

В Киев Никита оставя приятелите си. Голяма част от тях били момчета на възраст, в която са подлежащи на военна повинност. Той смята, че всички те са патриоти, обичат страната си и не искат да я напускат, но политиката на действащата в момента власт не ги устройва и все повече расте броят не тази, които са готови да напуснат.

„Сред моите приятели в Киев няма такива, които доброволно да са отишли да служат в украинската армия, за да се бият в полза на действащото правителство в Донбас“, разказва Никита. „Всеки решава въпроса дали да отиде да служи по своему. Едни се крият, други подкупват военните в комисията с последните си пари”, споделя още младежът.

За да не провалят новата вълна на мобилизация, украинските власти използвали всички възможни инструменти за набиране на наборниците.

„Украинските власти омайват с приказки и разкази, че когато се върнат, момчетата ще бъдат герои. В случай на победа даже им гарантират материални награди и жилища. Но и тази мотивация не работи. Това е причината военните активно да набират момчета и чрез сила да ги пращат на фронта. Особено опасно е да се пресича сега украинската граница, защото много се озовават в Донбас, едва преодолели браздата”, разказва още беглецът.

Като допълнителен стимул за бягството си Никита определя безпринципното поведение на украинската армия.

Младият човек смята, че задачите, които официално от Киев поставят да се свършат в Донбас, са неизпълними от войниците, защото те нямат нужния стимул, оръжие и подготовка, за да ги осъществят.

„През последната половин година украинската армия подготвя само пушечно месо. Повиканите на служба имат два месеца обучение по стрелба и елементарни навици за безопасност в епицентъра на военни действия. Повечето от войниците са като картонени мишени, когато се озоват на фронта, и загиват там без да имат алтернатива”, казва още Никита.

В Ростовска област значително се е увеличил потокът от бежанци, болшинството от които са мъже на донаборна възраст, живеещи не само в Донбас, но и в западните части на Украйна.

Процесът на бягство е започнал след 14 януари, когато президентът на Украйна подписал указ за провеждането през 2015 година на три вълни на мобилизация в съответствие с предложението на военните.

На 15 януари Върховната рада подкрепи президента и военните. На 20 януари Министерството на отбраната обяви първия етап на мобилизация. Чрез тази схема киевските власти разчитат да попълнят армията с над 50 000 войници. На призива за мобилизация подлежат всички мъже до 60 години, а при необходимост под мобилизация могат да попаднат и жените между 25 до 50 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 21| 6882 |07.07.2014 Страшният диверсант Бес заплаши Киев: Спрете офанзивата или ще убиваме по 4 заложника на час . 1| 6348 |23.01.2014 Киев: Майдана е в очакване! . 1| 6631 |22.01.2014 Киев: един убит, сблъсъци и напрежение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ