Реклама / Ads
0| 6562 |05.06.2012 СВЯТ

"Номер 2" в Ал-Кайда убит при атака в Пакистан?

.
Абу ал-Либи, един от топ стратезите на Ал-Кайда и от най-известните фигури в мрежата след лидера Айман ал Зауахири, вероятно е загинал при атака на безпилотни самолети в северозападен Пакистан, съобщиха от пакистанските разузнавателни служби, цитирани от Ройтерс.
 

Ако неговата смърт бъде потвърдена, това ще бъде най-големият удар срещу ръководител на Ал-Кайда след убийството на Осама бин Ладен при операция на американските спецчасти в Пакистан през май 2011 година.

Американски източници съобщиха, че Либи, либийски духовник с диплома по химия, който е оцелял при редица въздушни атаки, е бил главна цел при вчерашните бомбардировки в Северен Вазаристан - база на едни от най-известните радикални групировки.

Някои американски официални лица описват Либи, истинското му име е Мохамед Хасан Кайд, като "номер 2" след Зауахири, който пое ръководството на Ал-Кайда след убийството на Бин Ладен.

Пакистанските разузнавателни служби съобщиха, че вярват, че Либи е бил сред седемте милитаристи, загинали при вчерашните бомбардировки.

Официално лице от разузнаването заяви, че пакистанските власти са прихванали телефонен разговор, отнасящ се за Либи. „Прихванахме няколко разговора между бунтовници. Те разговаряха за смъртта на „шейх", каза представител от пакистанското разузнаване, имайки предвид титлата, която се дава на старши религиозни лидери.

„Те не споменаха името на този човек, но ние проверяваме с нашите източници в района и вярваме, че се отнася за Либи", допълни представителят.

Според информацията Либи е бил сериозно ранен от ударите и закаран в частна болница, където по-късно е починал. Бунтовник в Северн Вазиристан, близък до чуждестранните бунтовници заяви: „Той не е убит. Не се говори за първи път относно неговата смърт. Американците имат тежки загуби в Афганистан и затова се опитват да пускат фалшива информация".

Ако при атаката на американските безпилотни самолети е загинал Либи това ще бъде доказателство за САЩ, че самолетите са високо ефективни оръжия срещу бунтовниците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5309 |17.05.2011 Саиф ал-Адел оглавява временно „Ал-Кайда” . 2| 5289 |11.05.2011 Ал-Кайда: САЩ ще се моли за времената на Осама . 4| 5158 |06.05.2011 „Ал-Кайда” готви отмъщение на света за Осама . 11| 4945 |05.05.2011 „Ал-Кайда” се запъна с избора си за нов лидер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads